Proteste anti-mobilizare la Moscova. Procuratura ameninţă demonstranţii cu 15 ani de închisoare

Elena Marinescu 21/09/2022 | 17:43 Ştiri
Proteste anti-mobilizare la Moscova. Procuratura ameninţă demonstranţii cu 15 ani de închisoare

Procuratura din Moscova i-a avertizat pe cetăţeni cu privire la participarea la protestele anti-mobilizare, amintindu-le că ar putea risca până la 15 ani de închisoare, relatează CNN.

Potrivit declaraţiei oficiale publicate miercuri, la câteva ore după ce preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat o ”mobilizare parţială”, postările care conţin ”informaţii care cer participarea la acţiuni publice la Moscova şi comiterea altor acte ilegale” au fost publicate pe reţelele de socializare.

”Parchetul din Moscova avertizează că distribuirea unor astfel de materiale, precum şi participarea la acţiuni ilegale sunt pedepsite conform legislaţiei administrative şi penale actuale”, se mai arată în comunicat.

Astfel, potrivit comunicatul ”fapta poate fi calificată drept infracţiune administrativă… care se pedepseşte, inclusiv sub formă de închisoare de până la 15 ani”, potrivit sursei citate de News.ro. Conform OVD-Info, un grup independent de monitorizare care urmăreşte detenţiile din Rusia, peste 60 de persoane au fost reţinute în urma protestelor anti-mobilizare în 8 oraşe din Rusia.

Opoziţia rusă cheamă la proteste anti-Putin

Mobilizarea militară parţială anunţată de preşedintele rus Vladimir Putin va duce la o „enormă tragedie”, a denunţat miercuri cel mai important opozant al acestuia, Aleksei Navalnîi, aflat într-o închisoare de înaltă securitate, calificând ofensiva Rusiei în Ucraina un „război criminal eşuat”, potrivit AFP şi Reuters.

Opoziţia rusă a chemat miercuri seară, începând cu ora 19.00 (ora Moscovei), la proteste împotriva lui Putin, iar apeluri la manifestaţii în cursul zilei în numeroase oraşe din Rusia sunt distribuite pe reţelele sociale. „Mobilizarea înseamnă că mii de bărbați ruși – tații, frații și soții noștri – vor fi aruncați în mașina de tocat carne a războiului. Pentru ce vor muri? De ce vor plânge mamele și copiii? Pentru regimul lui Putin?”, a transmis coaliția anti-război Vesna, care a precizat și că „acum războiul a venit în fiecare casă și în fiecare familie”.