Ştiri

Protest în industria de Apărare. Angajaţii de la compania Carfil din Braşov au întrerupt lucrul

Peste 400 de angajaţi ai societăţii Carfil din Braşov au întrerupt din nou lucrul pentru a protesta faţă de prevederile Legii 296, aceştia solicitând fie lăsaţi să lucreze ore suplimentare, iar societatea să poată să facă angajări în condiţiile în care are foarte multe comenzi.

Potrivit News.ro, sindicaliştii reclamă că măsurile fiscale vor duce la blocarea activităţii industriei de apărare. Toţi salariaţii, mai exact 470 de angajaţi din cadrul S. CARFIL S.A, au oprit lucrul pentru a protesta împotriva aplicării Legii 269/2023 la această unitate. Legea, aplicată la societăţile comerciale cu capital majoritar/integral de stat, din industria de apărare, conduce la scăderea veniturilor la bugetul de stat.

Memorandumul iniţiat de Ministerul Economiei şi aprobat de Guvern, prin care se acordă o scutire societăţilor din industria de apărare de la aplicarea Legii 296/2023, scuteşte doar tichetele de masă şi ajutoarele sociale acordate angajaţilor. Cele două excepţii, nu ajută societatea comercială”, au transmis, miercuri, reprezentanţii Blocului Naţion al Sindical.

Sindicaliştii susşin că în prezent este mai multă nevoie de creşterea numărului de angajaţi, de menţinerea plăţii orelor suplimentare şi de acordarea de bonusuri salariale – având în vedere că numărul de comenzi a crescut semnificativ.

Revendicările sindicaliştilor

”Indiferenţa faţă de aceste aspecte va face imposibilă onorarea comenzilor preluate de S. CARFIL S.A. Numărul comenzilor este mai mare, lucru care face ca volumul de muncă să crească şi mai mult, iar angajaţii nu vor mai face ore suplimentare. Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, în calitatea sa, trebuia să înainteze Guvernului un memorandum care să ajute societatea comercială, nu să solicite măsuri sociale”, a mai transmis BNS.

Protestatarii de la Braşov solicită, totodată, ca societatea Carfil să poată acorda premii, prime, bonusuri si alte drepturi de natura salarială angajaţilor. Un protest spontan a avut loc la Carfil Braşov şi în 15 noiembrie, când oamenii au ieşit în stradă având aceleaşi revendicări.
Elena Marinescu

Recent Posts

STUDIU. Comerţul online din România va crește în 2024 cu aproximativ 10%

Sectorul de e-commerce din România este evaluat la aproximativ 7 miliarde de euro pentru finalul…

o zi ago

Ministerul Economiei crește plafonul finanțării nerambursabile în cadrul programului Start Up Nation

Ministrul Economiei, Ştefan Radu Oprea, a anunţat că programul Start Up Nation, va beneficia din…

o zi ago

Consiliul Concurenței dă verdictul privind evoluţia sectorului bancar

Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a declarat vineri că rezultatele investigaţiei sectoriale privind sectorul bancar…

o zi ago

Lazea (BNR): Cei care solicită noi facilităţi fiscale, salarii, ştiind bine că anul viitor va urma o corecţie, la ce se aşteaptă?

Adâncirea dezechilibrelor fiscale prin solicitarea de facilităţi ar putea avea la bază o speranţă deşartă…

o zi ago

Meta Platforms, sub lupa anchetatorilor UE pentru conţinutul online

Compania Meta Platforms este vizată de o investigaţie majoră din partea Uniunii Europene legată de…

o zi ago

Undă verde pentru referendumul de aderare a Republicii Moldova la UE

Parlamentul de la Chişinău a adoptat joi o hotărâre privind desfăşurarea referendumului privind aderarea Republicii…

2 zile ago

Acest website folosește cookies