Proprietarul mall-ului AFI Cotroceni și-a majorat veniturile cu 12% în primul trimestru

Andreea Neferu 17/05/2018 | 18:23 Ştiri
Proprietarul mall-ului AFI Cotroceni și-a majorat veniturile cu 12% în primul trimestru

Venitul operațional net al dezvoltatorului israelian AFI Europe România, care deține și centrul comercial AFI Cotroceni, s-a ridicat în primele trei luni ale anului la 13,6 de milioane de euro, în creștere cu 12% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Mall-ul bucureștean a generat două treimi din venitul operațional net al AFI Europe România. Numărul de vizitatori din AFI Cotroceni a crescut la 56.000 de persoane pe zi în primul trimestru, o creștere de 13% comparativ cu primul trimestru din 2017, pe fondul extinderii magazinului Zara la o suprafață de 4.000 de metri pătrați și a deschiderii magazinului Peek&Cloppenburg de la finalul anului trecut. Și vânzările retailerilor (cifra de afaceri) au înregistrat o creștere de 6% în primele trei luni comparativ cu aceeași perioadă din 2017. Valoarea AFI Cotroceni, cu o suprafață închiriabilă de 90.000 de metri pătrați, a ajuns la 501 milioane de euro anul trecut.

Proiectul de birouri AFI Park, cu o suprafață totală închiriabilă de 70.000 de metri pătrați și un venit anual estimat la 13 milioane de euro, înregistrează un grad de ocupare de 99%. Valoarea celor cinci clădiri ale proiectului este de 165 milioane de euro, conform evaluărilor realizate în 2017.

Vânzările retailerilor (cifra de afaceri) din mall-ul AFI Ploiești, cu o suprafață totală închiriabilă de 34.000 de metri pătrați, au crescut cu 11% în primele trei luni, ajungând la peste 65 milioane de lei (14 milioane de euro). Numărul de vizitatori ai mall-ului a depășit 15.000 de persoane pe zi, iar gradul de ocupare rămane constant, la 99%. Suprafața mall-ului urmează a fi extinsă în viitorul apropiat.

„Rata de ocupare pentru activele noastre generatoare de venit este de 99%. În plus, avem în dezvoltare trei proiecte diferite: mall-ul și clădirea de birouri AFI Brașov, campusul de business AFI Tech Park, care se apropie de 40% rată de pre-închiriere și proiectul rezidențial AFI City. Continuăm să ne menținem interesul pentru noi oportunități, fie că reprezintă dezvoltarea de noi centre comerciale ori noi spații de birouri”, a declarat David Hay, CEO al AFI Europe România.

Lucrările de construcție pentru AFI Brașov avansează, iar mall-ul și spațiile de birouri se vor deschide în decursul anului 2019. Mall-ul va avea o suprafață totală închiriabilă de 45.000 de metri pătrați și va cuprinde 200 de magazine și unități comerciale. Deasupra centrului comercial vor fi integrate două clădiri de birouri, cu o suprafață totală închiriabilă de 25.000 mp.

În ceea ce privește segmentul de birouri, lucrările de construcție pentru AFI Tech Park 1 din București urmează să fie finalizate în această lună, clădirea fiind pre-închiriată în proporție de aproape de 40%. Primii chiriași se vor muta pe parcursul lunii august 2018. AFI Tech Park 1 oferă o suprafață totală închiriabilă de 20.000 de metri pătrați de spații de birouri și 2.000 de metri pătrați de zonă comercială (ce cuprinde printre alții o sală de fitness World Class, o cantină și Quick Service Restaurant „1 Minute”).
În primul trimestru al anului, AFI Europe România a demarat procesul de vânzare a primului proiect rezidențial al companiei în România, AFI City, situat în Bucureștii Noi. În prima fază a construcției sunt planificate a fi dezvoltate două clădiri rezidențiale de 190 de apartamente, pe o suprafață construită de 16.000 de metri pătrați. Construcția va începe la finalul acestei luni.

A debutat în presa scrisă în urmă cu opt ani. În 2013, a absolvit cursurile programului de pregătire intensivă în jurnalism „Economic and Political Reporting from Southeast Europe”, organizat la Londra și la Berlin de agenția de presă Reuters, iar în 2015 a participat la cursurile școlii de vară Online and Multimedia Journalism, organizată de Deutsche Journalistenschule la Munchen. În 2013, a câștigat premiul „Florin Petria” pentru jurnalism economic, iar în 2015 a fost unul dintre laureații concursului Tânărul Jurnalist al Anului, secțiunea Economie. Anterior, Andreea a lucrat la Ziarul Financiar. În prezent, la NewMoney, Andreea acoperă din punct de vedere editorial domeniile construcții și imobiliare.
← Close