PROIECT. Sisteme pe baza inteligenţei artificiale vor detecta plasticul din oceane

Elena Marinescu 07/06/2023 | 18:36 Fapt Divers
PROIECT. Sisteme pe baza inteligenţei artificiale vor detecta plasticul din oceane

Centrul german de cercetare în domeniul inteligenţei artificiale (DFKI) dezvoltă mai multe sisteme bazate pe inteligenţă artificială (AI) care pot contribui la detectarea deşeurilor plastice de la suprafaţa oceanelor lumii.

Noua tehnologie, care face parte din proiectul PlasticObs+, va fi ataşată unor aeronave de supraveghere în scopul monitorizării oceanelor. Potrivit centrului, primele zboruri de test au fost satisfăcătoare.

Obiectivul pe termen lung al DFKI este de a echipa aeronave de supraveghere utilizate la nivel global cu tehnologie cu senzori pe baza de AI. Aceasta va permite pentru prima dată inventarierea continuă şi cuprinzătoare a deşeurilor din plastic.

Proiectul, condus de centrul de cercetare, este finanţat de guvernul german cu 1,9 milioane de euro pe parcursul a trei ani.

”Ne aşteptăm să avem un prototip operaţional până la încheierea proiectului, în martie 2025”, a spus liderul de proiect, Christoph Tholen, citat de Agerpres. Nu a fost stabilită încă o agendă pentru dezvoltarea acestei tehnologii până la maturitatea de piaţă.