PROIECT: Pedepse mai mari pentru agresiunile asupra pădurarilor

Elena Marinescu 07/09/2021 | 19:17 Ştiri
PROIECT: Pedepse mai mari pentru agresiunile asupra pădurarilor

Plenul Senatului a adoptat, luni, cu 120 de voturi „pentru”, un proiect de lege potrivit căruia ultrajul comis asupra personalului silvic, aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu, se sancţionează cu pedeapsa prevăzută de lege pentru această infracţiune, ale cărei limite se majorează cu jumătate, a anunţat Ministerul Mediului pe Facebook.

 

Proiectul de act normativ va merge la Camera Deputaţilor, care este for decizional. Iniţiatorul proiectului de lege este ministrul Tanczos Barna, în calitate de senator.

Este un proiect de act normativ extrem de important, este o iniţiativă care vine din partea Federaţiei Silva în urma repetatelor atacuri la adresa personalului silvic din structurile de stat sau private.

Din păcate, în foarte multe judeţe, activitatea pădurarilor şi a celor care ocrotesc pădurea este îngreunată, este aproape imposibilă în anumite situaţii, datorită acestor atacuri la persoană şi nu vorbim de defăimare, nu vorbim de atacuri în presă, ci atacuri la integritatea lor fizică.

Viaţa lor câteodată este pusă în pericol şi cred că este nevoie de o acţiune fermă din partea Parlamentului prin care aceste infracţiuni la adresa personalului silvic să fie trecute în aceeaşi categorie de infracţiuni cu atacurile asupra poliţiştilor, jandarmilor sau celor care se ocupă paza şi integritatea cetăţenilor. Este un prim pas pentru a opri acest fenomen„, a declarat acesta.

Chiar dacă recent s-a modificat Codul Silvic, fiind înăsprite sancțiunile pentru încălcarea legeii silvice, acțiunile de furt continuă. Până anul acesta, în pădurile din România se puteau tăia 5 mc de lemn, fără ca acest lucru să însemne infracțiune, ci doar contravenție. După modificarea Codului Silvic, indiferent de valoarea prejudiciului produs, tăiatul ilegal al arborilor a devenit infracţiune, fiind pedepist ca atare.

Conform unui raport al Regiei Naționale a Pădurilor, din 2015 și până în momentul prezent s-au înregistrat 171 de agresiuni asupra personalului care asigură paza pădurilor.

Regia Națională a Pădurilor – Romsilva administrează 3,13 milioane hectare păduri aflate în proprietatea publică a statului român, aproximativ 48% din totalul pădurilor la nivel național, și asigură servicii silvice pentru circa un milion de hectare păduri aflate în alte forme de proprietate.

Fără armament în dotare, la cheremul hoţilor de lemne

Pe fondul creşterii presiunii asupra pădurii, cazurile de agresiune asupra personalului silvic care îşi face datoria apărând pădurea de hoţii de lemn şi de braconieri s-au intensificat alarmant în anul 2021, subliniază sindicatul pădurarilor.

Astfel, de la începutul acestui an au fost înregistrate peste 20 de cazuri de agresare a personalului silvic numai la Regia Naţională a Pădurilor-Romsilva, de la violenţă fizică care a necesitat îngrijiri medicale, până la ameninţări cu moartea, incendierea maşinilor personale şi hărţuirea membrilor familiilor, inclusiv a copiilor, avertizează Federaţia Sindicatelor din Silvicultură „Silva”.

Aceste cazuri au fost înregistrate în judeţele Argeş, Bacău, Braşov, Dâmboviţa, Dolj, Hunedoara, Mehedinţi, Mureş, Sălaj, Suceava şi Vâlcea, fiind sesizate unităţile de poliţie şi parchetele competente teritorial, pentru desfăşurarea cercetărilor penale şi pedepsirea agresorilor.

De cele mai multe ori însă, aceste anchete durează luni şi chiar ani întregi, la care se adaugă durata proceselor în instanţele de judecată – minim unul sau doi ani până la o eventuală condamnare definitivă a infractorilor, fapt ce creează o stare de nesiguranţă şi de revoltă în rândul silvicultorilor, arată organizaţia sindicală.

Federaţia Sindicatelor din Silvicultură „Silva” a atras atenţia în nenumărate rânduri că personalul silvic de teren se confruntă cu o presiune tot mai ridicată asupra pădurii şi face faţă cu dificultate acestei presiuni, în principal din cauza lipsei dotărilor necesare prevăzute de legislaţia specifică, absolut necesare personalului silvic în cadrul acţiunilor în teren pentru asigurarea pazei şi a integrităţii fondului forestier (armament de serviciu, mijoace de comunicare, de intervenţie şi de apărare, uniforme de serviciu, echipament individual de protecţie, precum şi mijloace de transport adecvate), noteză organizaţia sindicală.

În prezent, situaţia este una cel puţin alarmantă, aproximativ jumătate dintre silvicultori – pădurari şi şefi de districte din cadrul administratorului fondului forestier proprietate publică a statului român, care au ca obligaţie de serviciu paza pădurilor şi asigurarea integrităţii fondului forestier – nu sunt dotaţi cu armament de serviciu, deşi aşa prevăd Codul silvic şi Statutul personalului silvic, atrage atenţia sindicatul pădurarilor.

Lipsirea de armament a personalului silvic a fost posibilă printr-o decizie aberantă a Guvernului, care prin Hotărârea nr. 11/2018 a interzis utilizarea mai multor categorii de armament, între care şi cel cu care era dotat o bună parte a personalului silvic din România, se menţionează în comunicat.

În afara lipsei de armament şi de dotări, la această situaţie îngrijorătoare a agresiunilor asupra personalului silvic s-a ajuns şi din cauza dimensionării insuficiente a personalului silvic cu atribuţii de pază, precum şi a dimensionării cantoanelor şi districtelor silvice fără a se ţine seama de complexitatea şi specificul activităţii de pază a pădurilor la nivel local şi regional, dar şi din cauza retrocedărilor haotice, care au condus la o fragmentare excesivă a pădurilor, apreciază organizaţia sindicală.

Pe această cale, Federaţia Sindicatelor Silva solicită oficial sprijinul şi intervenţia Procurorului General al României pentru monitorizarea actelor de cercetare şi urmărire penală ce se efectuează în cazurile de agresiune îndreptată împotriva personalului silvic şi dispunerea de măsuri în scopul efectuării cu celeritate a cercetărilor pentru identificarea, anchetarea şi pedepsirea autorilor acestor agresiuni.