PROIECT. Firmele mici și medii vor putea cere până la 100.000 euro pentru a-și digitaliza activitatea

Elena Marinescu 05/10/2022 | 18:32 Ştiri
PROIECT. Firmele mici și medii vor putea cere până la 100.000 euro pentru a-și digitaliza activitatea

Întreprinderile mici și mijlocii (IMM), inclusiv microîntreprinderile, vor putea cere un ajutor de minimis de până la 100.000 de euro pentru a-și digitaliza activitatea proprie, se arată într-un proiect de schemă lansat recent în dezbatere publică de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE).

Proiectul trebuie adoptat și oficializat printr-un act normativ pentru a putea fi pus în aplicare de către MIPE. Momentan, este neclar ce formă va avea schema de minimis (dacă va fi OUG, HG sau un ordin simplu).

IMM-urile vor putea să se digitalizeze prin:

– achiziții de hardware TIC;
– achiziții de echipamente pentru automatizări și robotică destinate fluxurilor tehnologice, integrate cu soluții digitale;
– dezvoltarea și/sau adaptarea aplicațiilor software/licențelor, inclusiv soluțiile de automatizare software de tip RPA, respectiv Robotic Process Automation;
– achiziții de tehnologii blockchain;
– achiziții de sisteme de inteligență artificială, machine learning, augmented reality, virtual reality;
– achiziționare website de prezentare;
– achiziția de servicii de tip cloud și IoT;
– instruirea personalului care va utiliza echipamentele TIC;
– consultanță/analiză pentru identificarea soluțiilor tehnice de care au nevoie IMM-urile etc.

Ajutorul de minimis, care va fi de cel puțin 20.000 de euro, va putea acoperi cel mult 90% din cheltuielile eligibile ale întreprinderilor mici (care vor putea obține maximum 50.000 de euro) și mijlocii (care vor putea obține maximum 100.000 de euro), restul de 10% fiind cofinanțare. Pentru microîntreprinderi (care vor putea obține maximum 30.000 de euro) nu va fi nevoie de cofinanțare.

Schema de ajutor va fi finanțată prin Planul Național de Redresare și Reziliență, înscrierile urmând să se deruleze online în aplicația dedicată.

Printre condițiile ce vor trebui bifate de solicitanți se vor număra: să fie societăți înființate înainte de anul 2022, să nu fi avut activitatea întreruptă sau suspendată în 2022 ori să nu aibă probleme financiare.

„Digitalizarea are multiple beneficii. IMM-urile își pot crește competitivitatea prin raționalizarea și accelerarea proceselor din etapa de concepere până în etapa de livrare, pot să își extindă accesul pe piață și integrarea lanțului valoric prin intermediul platformelor digitale și pot să îmbunătățească relațiile cu clienții utilizând platformele de comunicare socială și serviciile digitale pentru clienți. În plus, digitalizarea poate permite IMM-urilor să inoveze, oferind noi produse sau servicii digitale sau lărgindu-și gama existentă de servicii cu servicii digitale suplimentare”, este explicat în proiectul publicat de MIPE.