Programul „Tomata” continuă şi în 2020

Elena Marinescu 14/02/2020 | 20:05 Ştiri
Programul „Tomata” continuă şi în 2020

Ajutorul de minimis pentru aplicarea programului de susţinere a produsului tomate în spaţii protejate” continuă şi în anul 2020. Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale informează că termenul limită de înscriere în program este 15 aprilie 2020, iar termenul limită de valorificare a producţiei este 15 iunie 2020, inclusiv.

În plus, pentru a avea siguranţa că tomatele ce vor fi oferite populaţiei vor avea o calitate cât mai bună, beneficiarii trebuie să deţină un registru de evidenţă a tratamentelor de protecţie a plantelor, ce va fi verificat de către inspectorii Autorităţii Naţionale Fitosanitare.

Condiţii pentru primirea subvenţiilor

Potrivit Agerpres, reprezentanţii Direcţiilor pentru Agricultură Judeţene efectuează verificări la începutul rodirii şi înainte de începerea recoltării în vederea evaluării producţiei. Bugetul total al programului pentru Ciclul I este de aproximativ 40 milioane euro, iar beneficiarii trebuie să valorifice o cantitate de 3 tone/1.000 mp. Principalele modificări pentru anul 2020 au avut în vedere îmbunătăţirea programului, astfel încât consumatorii să beneficieze de tomate de calitate din producţia autohtonă.

Ca element de noutate, în anul 2020, verificarea preliminară a dosarelor şi instruirea fermierilor privind respectarea normelor de utilizare a produselor de protecţia plantelor se va realiza de către reprezentanţii Direcţiilor pentru Agricultură judeţene şi respectiv, de către inspectorii Autorităţii Naţionale Fitosanitare, la Primăria localităţii respective. Măsura va fi luată în special pentru cele câteva judeţe unde sunt foarte mulţi beneficiari şi pentru a veni în sprijinul fermierilor.