Programul Noua Casă 2021. Cu ce diferă față de ”Prima Casă”

Andrei Dumitru 02/02/2021 | 12:28 Fapt Divers
Programul Noua Casă 2021. Cu ce diferă față de ”Prima Casă”

Transformările propuse programului „Prima Casă“ sunt de natură să ducă la o reluare masivă a creditării folosind acest instrument, după mai mulți ani în care Banca Națională a României (BNR) a atras atenția că amploarea sa pre­zintă riscuri însemnate. În plus, majorarea plafoanelor ar putea genera o creștere însemnată a prețurilor lo­cuin­țelor.

Programul Noua Casa 2021 va intra în proiectul de buget pentru anul 2021 și va fi probabil funcțional din primăvara acestui an.

Condiții pentru creditele Noua Casă 2021

Principala diferență este reprezentată de faptul că nu mai există o limitare a veniturilor celor care beneficiază de el. De asemenea, a fost eliminată și interdicția de a dobândi o cotă mai mare de (sau egală cu) ½ dintr-o altă locuință situată în mediul urban, excepție făcând, desigur, moștenirile.

O altă diferență este aceea că cei care aplică pot să contracteze credite și pentru case noi, care au fost recepționate sau renovate cu cel mult cinci ani înainte. Creditul obținut poate fi de maximum 119.000 de euro.

În ceea ce privește avansul, acesta poate fi de 5 % sau 15 %, în funcție de tipul creditului, adică de suma acestuia. Pentru un credit de 66.500 de euro, solicitantul trebuie să aibă un avans de 5%, iar  cele care ajung până la 119.000 de euro, avansul este de 15 %

Programul Nouă Casă permite atât cumpărarea unei locuințe vechi, a uneia nou construite și chiar construcția unei locuințe, cu ajutorul creditului. Locuințele care pot fi achiziționate prin acest program pot fi:

  • locuințe vechi, de până la 70.000 euro
  • locuințe noi, de până la 140.000 euro.

Conform Programului Noua Casa, sunt considerate locuințe noi cele la care recepția de terminare a lucrărilor s-a efectuat în urmă cu mai puțin de 5 ani. Restul locuințelor sunt considerate locuințe vechi.

Creditele Noua Casa vin cu câteva costuri fixe, impuse prin legea programului de garantaren Noua Casă: dobânda, formată din IRCC (2,41% în prezent) +2% marja băncii, comisionul de gestiune perceput de FNGCIMM de 0,40% pe an aplicabil la soldul garanției de stat şi comisionul de analiză al FNGCIMM de 0,15% din valoarea garanţiei statului.