Acest articol apare în numărul 28 (20 noiembrie – 3 decembrie) al revistei NewMoney
Economia globală arată foarte bine și, dacă nimeni nu face vreo mare prostie, 2018 umple de optimism guvernele, finanțiștii și oamenii de afaceri, deopotrivă. O altă veste bună – dezvoltarea economică nu depinde de data aceasta doar de o regiune sau de un anumit sector. Rămân și multe motive de îngrijorare, iar 2019, anul Brexit-ului de facto, poate fi însă problematic.
Până acum, economia lumii a accelerat susținut, astfel că perspectivele în 2018 arată extrem de încurajatoare. Volatilitatea pieței este la un minim istoric și până și scepticii nemți vorbesc pe un ton optimist. „Din informațiile pe care le primim și după indicatori, situația este una cât se poate de pozitivă“, spune Clemens Fuest, președintele Institutului IFO din cadrul Universității München.
În 2018, interesant de urmărit va fi mai curând cum va fi gestionată în continuare creșterea. Am putea avea un punct de inflexiune la finalul lunii septembrie, când Banca Centrală Europeană (BCE) ar putea înceta sau tempera achiziția lunară de bonduri. Băncile centrale cumpără titluri de stat pentru a reduce ratele dobânzilor pe termen lung.
În timp ce Japonia continuă să cumpere, Statele Unite și Uniunea Europeană (UE) pariază că pacientul (economia lumii) se simte bine și poate în sfârșit să fie scos de pe aparate.
NU PENTRU TOATĂ LUMEA. Și pesimistul FMI anunță consolidarea „revirimentului global“. În raportul anual dat publicității în octombrie, Fondul susține că acum este un bun moment pentru a rezolva chestiuni rămase nerezolvate din perioada de convalescență ce a urmat crizei financiare – creșterea vârstei de pensionare sau ușurarea procesului prin care companiile pot angaja sau concedia.
Economiștii Bloomberg anticipează că economia americană va crește cu 2,5%, a Chinei cu 6,4%, cea japoneză cu 0,9% și cea germană cu 1,6%. În mai toate exemplele, cifrele sunt aliniate cu creșterea prognozată pentru 2017, care s-a dovedit peste ce se anticipase.

Dar de reviriment nu a beneficiat toată lumea. FMI atrage atenția că perspectivele sunt destul de sumbre pentru multe dintre statele din Africa Subsahariană, Orientul Mijlociu sau America Latină.
Chiar și în statele prospere, categoriile sărace vor continua să sufere. În SUA, creșterea salarială rămâne anemică, chiar dacă rata șomajului este extrem de scăzută. Cu toate acestea, chiar dacă nu se bucură toată lumea de ea, o creștere rapidă a economiei rămâne preferabilă unei stagnări sau, mai rău, declinului economic. Un motiv de optimism ține de faptul că această creștere globală pare să se bazeze pe fundamente solide.
CREȘTERE SINCRONIZATĂ. Judecând într-o spirală pozitivă, consumatorii încrezători cheltuie, fapt care le permite angajatorilor să angajeze și să facă investiții, ceea ce alimentează consumul. Investițiile globale ale companiilor pe echipamente și fabrici sunt la cote foarte ridicate și mai lasă loc de creștere chiar și în următorii ani, cred economiștii de la JPMorgan Chase & Co. „Creșterea sincronizată reflectă o revenire a ciclului profitabilității globale ceea ce a stimulat încrederea investitorilor și a consumatorilor în mai toate colțurile lumii“, au adăugat aceștia. Altfel spus: „Dezvoltarea economică nu depinde doar de o regiune sau de un anumit sector“, explică Richard Turnill, strateg de investiții în cadrul BlackRock Inc. din Londra.
O creștere sănătoasă pune lumea într-o mai bună poziție pentru a face față următoarei recesiuni, oricând va fi să vină. Guvernele se luptă cu recesiunea coborând ratele dobânzilor, reducând taxele și stimulând consumul. Dar aceste instrumente nu mai sunt eficiente, dacă ratele dobânzilor sunt deja scăzute, iar datoriile publice atât de ridicate încât guvernele nu-și permit deficite bugetare mai mari decât sunt deja. Obiectivul factorilor de decizie este acum să normalizeze ratele dobânzilor și să repare sistemul financiar al unor state.
RISCURI DE LUAT ÎN CALCUL. Nimeni nu exclude nici următoarea criză. Întrebarea- cheie pentru 2018 este dacă oamenii de afaceri și consumatorii deopotrivă vor continua să ignore câteva dintre amenințările geopolitice, unele destul de înfricoșătoare. Până acum, din păcate, așa a fost. Cel mai proaspăt și bun exemplu este Coreea de Sud, amenințată militar de vecinii de la Nord, zguduită de scandaluri de corupție, ba chiar primind un avertisment din partea președintelui american, Donald Trump, legat de supraviețuirea acordului de liber schimb cu SUA. În ciuda acestui context negativ, sud-coreenii nu au redus consumul, iar acțiunile companiilor listate sunt la niveluri-record. Coreea de Sud este foarte încrezătoare privind perspectivele economice, astfel că are în vedere chiar o creștere a ratei dobânzii.
Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.