Profiturile RDS&RCS și Orange aproape s-au înjumătățit în ultimul an. UPC și-a dublat pierderile

NewMoney 31/05/2019 | 16:21 Ştiri
Profiturile RDS&RCS și Orange aproape s-au înjumătățit în ultimul an. UPC și-a dublat pierderile

Profitul operatorilor de telecomunicații Orange și RCS&RDS aproape că s-au înjumătățit anul trecut, în timp ce UPC și-a dublat pierderile, potrivit cifrelor pe care le-au raportat la Ministerul de Finanțe.  

Orange a înregistrat o scădere a profitului de 39,8% față de anul trecut, la 192,2 milioane de lei, deși cifra de afaceri a operatorului a crescut cu 7%, până la 5,7 miliarde de lei, arată cifrele citate de Hotnews.ro.

Profitul RCS&RDS a scăzut și mai mult, cu 48% față de  2017, la 152,9 milioane de lei, în timp ce cifra de afaceri a avansat cu 5,3% la 3,5 miliarde de lei.

Probleme are și UPC, companie ale cărei pierderi s-au dublat în ultimul an, la 247,2 milioane de lei, de la 121 de milioane de lei în 2017. Cifra de afaceri a operatorului aflat în proces de preluare de către Vodafone a cescut cu 6,2%, la 665,3 milioane de euro.

Potrivit ANCOM, valoarea sectorului telecom din România a crescut usor în 2018, cu 1%, ajungând la 16 miliarde de lei din punctul de vedere al veniturilor obtinute de furnizori, având o pondere de 1,7% din PIB-ul României.

„Pe parcursul anului 2018, potrivit datelor statistice prelucrate de ANCOM, în medie, fiecare român a generat un venit lunar de aproape 70 de lei pentru companiile care furnizeaza servicii de comunicații electronice, mai mare cu aproape 2% fața de media din 2017. Tragând linie de Ziua Comunicațiilor, putem spune ca în România avem o piața de telecomunicații concurențiala și sanatoasa, cu venituri în creștere de la un an la altul, care absoarbe tendințele mondiale în ce privește implementarea celor mai noi tehnologii”,a declarat Sorin Grindeanu, președintele ANCOM.

Datele raportate către ANCOM de furnizorii activi pe piața comunicațiilor electronice din România, arată că veniturile totale obținute din furnizarea de rețele și servicii de comunicații electronice au ajuns la 16,1 miliarde de lei, în creștere cu 1,3%. Exprimată în euro, valoarea pieței de comunicații electronice a fost de 3,5 miliarde de euro în 2018.

Calculat per locuitor, venitul mediu lunar generat în sectorul telecom a fost de 69 lei în 2018, cu 2% mai mare față de media din 2017, în timp ce venitul mediu lunar per gospodarie a fost de 179 de lei, în creștere anuala cu 1,3%.

Evoluția diferitelor categorii de venituri reflectă preferințele utilizatorilor finali, astfel că veniturile din piața de internet, fix si mobil, au avut cea mai buna evoluție, crescând anual cu 12% (pâna la 4,8 miliarde de lei), în timp ce veniturile din telefonie fixa au ajuns la numai 1,5 miliarde lei, în scadere cu 10% fata de 2017. Veniturile din servicii de retransmisie TV au crescut cu 0,4%, pâna la 2,1 miliarde de lei, iar cele din telefonie mobila au scazut cu 3,4%, fiind în valoare de 6,5 miliarde lei.

Chiar dacă cele mai însemnate venituri sunt generate, în continuare, de telefonia mobilă, ponderea acestora în totalul veniturilor din rețele si servicii de comunicații electronice scade cu 2 puncte procentuale, ajungând la 40%, în timp ce internetul mobil și fix câștiga tot mai mult teren de la un an la altul, ajungând sa detina o pondere de 30%, valoare în creștere cu 3 puncte procentuale față de anul 2017.

În funcție de veniturile obținute în 2018, liderul pieței avea o cotă de piață de 27%, principalul competitor 24%, următorul competitor 21%, ceilalți furnizori însumând 28%.


Foto: Mediafax