Profitul OMV Petrom pe nouă luni a scăzut cu 11%

Gabriel Bucur 09/11/2016 | 13:22 Ştiri
Profitul OMV Petrom pe nouă luni a scăzut cu 11%

OMV Petrom a înregistrat, în primele nouă luni din 2016, un profit net de 878 de milioane de lei, în scădere cu 11% față de aceeași perioadă din 2015, potrivit raportului financiar al companiei, publicat pe site-ul Bursei de Valori București.

Profitul mai mic obținut de OMV Petrom a venit pe fondul scăderii vânzărilor companiei cu 14%, la 11,65 miliarde de lei. Rezultatele financiare mai slabe au avut drept cauze, în principal, scăderea prețurilor la țiței și gaze naturale, explică directorul general al OMV Petrom, Mariana Gheorghe.

În contextul prețurilor scăzute la țiței și gaze naturale și al marjelor de rafinare semnificativ mai mici în comparație cu anul trecut, eforturile OMV Petrom s-au axat pe reziliența operațională și au generat rezultate bune. În T3/16, am continuat prioritizarea investițiilor și managementul strict al costurilor, fapt care s-a tradus într-un flux de trezorerie extins de 1,1 miliarde de lei”, precizează Mariana Gheorghe, în comunicatul OMV Petrom.

Anul trecut, în primele nouă luni, profitul net înregistrat a fost de 991 de milioane de lei, după vânzări de circa 13,63 de miliarde de lei, arată datele din raport.

CEO-ul companiei a mai declarat că pentru a reduce costurile, OMV Petrom a tăiat cu 30% investițiile, până la 600 de milioane de euro pentru întregul an. Inițial, programul prevedea investiții de 700 de milioane de euro. Potrivit raportului, în primele nouă luni, investițiile au scăzut cu 39%, până la 1,82 miliarde de lei, după ce, în ianuarie-septembrie 2015, s-au înregistrat investiții de 3 miliarde de lei. 85% din investiții sunt dedicate sectorului upstream, reprezentat de explorare și producție.

În Upstream, reducerea costurilor de producție și a cheltuielilor de explorare a compensat parțial efectul prețurilor scăzute. Contribuția Downstream la rezultatul Grupului a fost foarte robustă, datorită performanței operaționale bune, atât în Downstream Oil, cât și în Downstream Gas, în pofida mediului de piață dificil”, precizează Mariana Gheorghe.

În trimestrul al treilea, OMV Petrom a înregistrat un profit net de 473 de milioane de lei, spre deosebire de pierderea de 46 de milioane de lei, din perioada similară din 2015. Rezultatul din acest an a fost obținut în condițiile în care vânzările au scăzut cu 7%, la 4,46 miliarde lei.

Estimăm ca, în 2016, cererea de gaze în România să rămână sub nivelul anului 2015, în timp ce concurența va fi crescută, inclusiv din partea gazelor de import. Presiunea suplimentară pe prețuri și marje este generată și de recentele amendamente privind Legea energiei, inclusiv obligația producătorilor și a furnizorilor de gaze naturale de a vinde/cumpăra prin intermediul platformelor centralizate până în anul 2021″, se arată în ultimul raport trimestrial al OMV Petrom.

De asemenea, în comunicatul de pe site-ul Bursei de Valori București este precizat că „în 20 octombrie s-a încheiat vânzarea de către Fondul Propietatea a 6,4% din deținerea în OMV Petrom (sub formă de acțiuni și GDR-uri), fapt care a condus la majorarea la 15,8% a procentului din capitalul social care se tranzacționează liber pe piață. În aceeași zi, GDR-urile OMV Petrom au încept să tranzacționeze la Bursa de Valori din Londra”.

OMV Petrom, controlată de grupul austriac OMV, este a doua companie din România după cifra de afaceri și cea mai mare companie petrolieră din țara noastră. OMV deține o participație de 51%, în vreme ce Ministerul Energiei, 20,6% din acțiuni. Compania este listată la Bursa de Valori București și are o valoare de piață de 12,9 miliarde de lei, adică 2,9 miliarde de euro.

 


FOTO: Mariana Gheorghe, CEO-ul OMV Petrom Sursa foto: Mediafax

În șapte ani de jurnalism, a pendulat între domeniul sportiv și cel economic. A lucrat, printre altele, la Radio România Actualități și Adevărul Financiar. Acum, este coordonatorul online al proiectului NewMoney.