Profit.ro: Importurile de gaze au crescut cu 60%, la prețuri cu aproape 40% mai mari

NewMoney 25/03/2019 | 16:29 Ştiri
Profit.ro: Importurile de gaze au crescut cu 60%, la prețuri cu aproape 40% mai mari

Prețul gazelor naturale importate de România a crescut cu 37% în prima lună a anului față de ianuarie 2018, în condițiile în care volumul de gaze naturale importate a crescut cu 60% în aceeași perioadă, arată datele analizate de Profit.ro.

Mai exact, România a importat în luna ianuarie 4,26 TWh de gaze naturale la prețul mediu de 124,61 lei/MWh, față de cei doar 2,7 TWh importați în prima lună din 2018, la un preț mediu de 91 lei/MWh.

Profit.ro scrie că o explicație pentru această creștere ar putea fi faptul că principalii furnizori de gaze au încercat să profite de prețurile reduse de pe piața internă și au încercat să atragă cât mai mulți consumatori non-casnici. Aceștia au rămas fără gaze de pe piața internă, care a înregistrat o scădere a producției după ce Guvernul a dat OUG 114 și au fost nevoiți să apeleze la importuri.

De altfel, Engie, unul dintre cei doi mari furnizori de gaze, și-a anunțat clienții persoane juridice la jumătatea lunii ianuarie că există posibilitatea ca prețul gazelor să crească, în condițiile impunerii taxei de 2% pe cifra de afaceri a tuturor companiilor din energie prin OUG 114.

Senatorul PNL Florin Cîțu spunea în prima parte a lunii martie că OUG 114 servește interesele rusesti, astfel că după apariția ordonanței a apărut o creștere fantastică a importurilor de gaz din Rusia.

„Interesant că după apariția OUG 114 a apărut o creștere fantastică a importurilor de gaz din Rusia. Apare o legătură ciudată între această ordonanță, modul în care a apărut, cei care beneficiază. Și în cazul băncilor sunt investitori în legatură cu Rusia, care cumpăra datoria publica a României. Totul vine după ce Teodorovici a fost în Cuba cu escală la Moscova”, a  explicat el într-un interviu pentru Ziare.com.

Senatorul spune că a cerut Consiliul Suprem de Apărare a Ţării să investigheze.

„Au crescut imediat importurile de gaze. Ai legea off shore de care se pare ca beneficiaza numai cei din Rusia, iar datoria publica a Romaniei si atacul speculativ cand leul s-a dus la 4.76 au fost tranzactii legate de Rusia”, a adăugat el.

Săptămâna trecută, Florin Cîțu l-a acuzat pe ministrul Finanțelor Publice Eugen Teodorovici de „trădarea intereselor României şi ale aliaţilor strategici” și spune că acesta a gîndit un vehicul financiar care să ajute Rusia să se substituie sancțiunilor UE și SUA.

„Cum de la câteva zile dupa ce a venit în țară a dat OUG 114 care a distrus întreaga economie și de care au profitat doar rușii?”, a scris Cîțu, joi, pe contul personal de Facebook.


Foto: Guliver/Getty Images