Profesorii nu cedează şi continuă greva generală! Sindicaliştii speră să fie chemaţi la noi negocieri

Elena Marinescu 25/05/2023 | 19:11 Ştiri
Profesorii nu cedează şi continuă greva generală! Sindicaliştii speră să fie chemaţi la noi negocieri

Liderii de sindicate au anunţat, joi seară, după noi negocieri cu Guvernul, că au înaintat solicitările lor, constând în majorarea veniturilor tuturor angajaţilor din educaţie cu 25% şi ca salariul unui dascăl debutant să fie la nivelul celui mediu brut pe ţară.

„Sunt liberi să-şi facă calculele necesare”, susţin sindicaliştii, referindu-se la guvernanţi. „Astăzi le-am înaintat poziţia noastră foarte clară: o creştere a salariilor cu 25%. Sunt liberi să-şi facă calculele necesare şi, bineînţeles, actul normativ prin care să fie stipulat, ca şi garanţie, că salariul debutantului să fie echivalentul salariului mediu brut pe economie şi va fi luat în calcul pe viitoarea lege unitară de salarizare. Noi am făcut, în momentul de faţă, o prezentare a poziţiei noastre. Mai departe, ei rămân să analizeze şi să dea un răspuns”, a afirmat Marius Nistor, liderul Federaţiei ”Spiru Haret”.

El a subliniat că majorările veniturilor sunt solicitate pentru toate categoriile de personal, inclusiv cel nedidactic şi auxiliar. „Trebuie să fie o majorare care să fie acceptabilă până la sfârşitul lunii decembrie”, a adăugat Nistor, explicând că solicită acest lucru pentru ca majorările să aibă loc de la 1 ianuarie anul viitor.

Sindicaliştii speră să fie chemaţi la noi negocieri

O altă solicitare se referă la salariul la nivelul celui mediu brut pe ţară pentru debutanţi. Sindicaliştii au explicat că astfel salariul unui debutant ar ajunge de la 2.500 la 3.000 de lei. Potrivit News.ro, reprezentanţii dascălilor speră ca vineri să fie chemaţi la noi negocieri şi să se ajungă la o înţelegere.

Liderul Federaţiei Sindicale „Spiru Haret” a subliniat că protestul „depăşeşte cu mult sfera revendicărilor salariale”.

Sindicaliştii au respins categoric ideea de vouchere acordate profesorilor, arătând că numărul angajaţilor din sistem care s-au raliat grevei „se apropie de 200.000”. „Dacă vrem să înceteze această acţiune de protest fără precedent este interesul lor să facă calculele cât mai rapid”, a mai spus Marius Nistor. La rândul său, preşedintele FSLI, Simion Hăncescu, a subliniat că protestele continuă.

Citeşte şi: Greva continuă: Sindicaliştii din Educaţie au refuzat oferta Guvernului

Liderii de sindicate din educaţie au afirmat că pe angajaţii din sistemul de învăţământ nu îi interesează ce se întâmplă cu schimbările anunţate anterior grevei la vârful Executivului.

„Nu ne interesează ce se întâmplă cu rotativa guvernamentală”

„Credeţi-ne că nu ne interesează ce anume se întâmplă cu rotativa guvernamentală. Pe noi ne interesează ca Executivul să ia decizii importante care să conducă la oprirea acestui conflict de muncă de proporţii. Dacă ne interesează cele peste trei milioane de elevi, milioane de părinţi, sutele de mii de angajaţi din sistem, rotativa trebuie să treacă în plan secund şi în prim plan trebuie să fie rezolvarea acestei probleme”, a mai declarat Marius Nistor.

Conform acestuia, după ce vor afla care este oferta Guvernului, angajaţii din sistem vor decide cu privire la continuarea sau la stoparea grevei. Sindicaliştii au spus că este vorba despre „un calcul elementar” cu privire la solicitarea de majorare a veniturilor angajaţilor din educaţie, ei arătându-se dispuşi să stea din nou la discuţii cu guvernanţii.

„Dacă cineva îşi poate permite să afirme că a oferit tot ce era de oferit sistemului de învăţământ, cred că ar trebui să coboare puţin cu picioarele pe pământ, să mai arunce o privire către unităţile şcolare, către cei care lucrează în unităţile şcolare, poate să discute direct cu ei şi va vedea cât de departe este de realitate”, a mai afirmat Marius Nistor.

El a precizat că protestul este unul „legitim”, care are în vedere nu doar revendicări de natură salarială, cu şi demnitatea şi statutul social al salariaţilor din sistemul de învăţământ.