Producătorul de vinuri Purcari se pregătește pentru listarea la Bursă

Alexandra Pele 15/01/2018 | 13:33 Ştiri
Producătorul de vinuri Purcari se pregătește pentru listarea la Bursă

Producătorul de vinuri Purcari Wineries a anunțat că intenționează să deruleze o Ofertă Publică Inițială (IPO) pentru vânzarea a cel mult 49% dintre acțiuni pe Bursa de Valori București (BVB), reiese dintr-un comunicat transmis de companie.

Purcari operează peste 1.000 de hectare de podgorie și patru platforme de producție în România și Republica Moldova. Purcari deține două dintre primele cinci branduri premium din România, având o cotă totală de piață pe segment de 26%, potrivit Nielsen.

Pe fondul creșterii consumului în Europa Centrală și de Est și în special în România, Purcari a înregistrat o rată medie de creștere a veniturilor de 34% în perioada 2014-2016, cu rate medii anuale de creștere de 55% în România, 49% în Polonia, 44% în Moldova și 15% în Cehia și Slovacia.

În primele nouă luni ale anului trecut, veniturile companiei au crescut cu 35%, încasările din România consemnând un avans de 69%. Marja EBITDA în aceeași perioadă a fost de 33%.

Compania este condusă de oenologul Victor Bostan, alături de acționarii Horizon Capital și International Finance Corporation, divizia de investiții a Băncii Mondiale.

”IPO-ul este o oportunitate pentru Horizon Capital de a monetiza o parte din această investiție, spre încântarea investitorilor fondului nostru”, a precizat Lenna Koszarny, partener fondator și director general al Horizon Capital.

Purcari intenționează să solicite admiterea acțiunilor sale la tranzacționare în Categoria Acțiuni Internaționale, pe Piața Spot Reglementată administrată de Bursa de Valori București, în urma încheierii cu succes a ofertei.

Oferta va consta dintr-un număr de pana la 9.800.000 de acțiuni oferite existente, reprezentând pana la 49% din numărul total de acțiuni existente ale Societății. Compania nu își va majora capitalul social în cadrul ofertei publice și nu va primi niciun fel de fonduri rezultate din Ofertă.

Oferta se va adresa publicului de tip retail și investitorilor calificați din Romania și investitorilor calificați internaționali, din afara Statelor Unite ale Americii. Informații detaliate privind Oferta se vor publica în cadrul Prospectului, de îndată ce acesta este aprobat de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

Oferta se așteaptă să fie finalizată în T1 2018.


FOTO: Facebook

Cu o experiență de peste șapte ani în presă, Alexandra Pele acoperă domeniile finanțe, bănci și asigurări. Anterior, a lucrat la departamentul economic al ziarului Gândul și la cursdeguvernare.ro.