Probleme românești ale lumii întregi

Răzvan Țupa 28/02/2017 | 19:22 Timp Liber
Probleme românești ale lumii întregi

Gianina Cărbunariu este unul dintre numele importante din teatrul românesc de după 2000. Din 2004, când a pus în scenă prima sa piesă, Stop the Tempo, în Green Hours, textele sale au fost orientate spre probleme ale actualității.

Cea mai recentă montare după un text al Gianinei Cărbunariu, „Artists Talk“, a avut premiera la jumătatea lunii trecute în sala Arcub de la București. Noul spec­tacol urmărește în cinci secvențe felul în care arta trece pe lângă miza reală pe care o are reflectarea tensiu­nilor concrete ce frământă o societate într-un anumit moment.

Paralele. Piesele sale au întotdeauna subiecte românești. Cu toate acestea, încă de la primul text lan­sat, poveștile pe care le are de spus au fost bine primite și solicitate pentru montări în străi­nătate. „Un spectacol despre trei tineri care trebuie să ţină ritmul halucinant al lumii în care trăiesc: să-şi ia trei joburi, să vândă «mama» în reclame imbecile şi imbecilizante, să fie «super-mega-extra cool». Singura soluţie pe care cele trei personaje o găsesc în urma unei experienţe la limita căreia îi fac faţă împreună este să oprească acest ritm (Stop the Tempo!). Un spectacol în care actorii îşi asumă personal şi în întregime mesajul pe care încearcă să-l transmită“, este descrisă pentru regi­zorcautpiesă.ro povestea acestui text în care personajele poartă numele actori­lor care le-au jucat pentru prima oară în 2004. De atunci, povestea Mariei (Obretin), a lui Rolando (Matzangos) și a Paulei (Gheorghe) a fost pusă în scenă la Paris, Berlin, Dublin, New York, Istanbul, Viena, Nisa și Leipzig, devenind unul dintre cele mai jucate texte ro­mâ­nești lansate după 2000.

Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.

Și-a împărțit timpul între poezie și presă. A doua, culturală, prima... mai degrabă relațională. Scrie și pe poetic.ro. Este membru Pen Club Romania, iar la NewMoney Răzvan Țupa acoperă subiectele de cultură și timp liber.