Problema unei generații: deși șomajul e la minim, procentul tinerilor neangajați din România ne clasează pe locul 3 în Europa

Alexandra Pele 04/10/2017 | 11:46 Companii
Problema unei generații: deși șomajul e la minim, procentul tinerilor neangajați din România ne clasează pe locul 3 în Europa

Acest articol apare în numărul 24 (25 septembrie – 8 octombrie) al revistei NewMoney

Pe piața locală a forței de muncă se în­tâm­­plă lucruri greu de explicat. Pe de o parte, șomajul scade, iar lista locurilor de muncă vacante se lungește, semn că multe companii au probleme cu recrutarea. Pe de altă parte, în cazul unei categorii cu po­tențial, șomajul se află la un nivel foarte ridicat.

Una dintre cele mai îngrijorătoare statistici publicate de Eurostat, biroul de statistică al Uniunii Europene, arată că procentul tineri­lor cu vârste între 15 și 34 de ani care nu studiază, dar nici nu lucrează era, la sfârșitul lui 2016, de 20,8%.

Așadar, unu din cinci tineri nu are practic nicio activitate, pondere care ne plasează pe locul patru la nivel european. Mai prost la acest indicator stau vecinii din Bulgaria, dar și statele din zona euro care s-au confruntat cu crize ale datoriilor suverane (Grecia și Italia). Dacă luăm drept referință anul 2013, când media europeană a tinerilor care nu sunt înrolați la studii, dar nici nu lucrează (NEET) atingea un maxim de 17,2%, obser­văm că în celelalte state care ocupă locuri de top în acest clasament s-au înregistrat progrese. Spre exemplu, Grecia a reușit să re­ducă procentul de la 30,8% în 2013 la 26,6% anul trecut.

În România, situația s-a agravat, procentul crescând de la 20,5% în 2013 la 20,8% în pre­­zent. Suedia este statul european care pare să aibă cele mai puține probleme din punct de vedere al integrării tinerilor pe piața for­ței de muncă, rezultate bune consemnându-se și în Olanda, Luxemburg, Danemarca și Austria, reiese din datele Eurostat.

Probleme legate de forța de muncă au și statele din regiune. Salariile în creştere şi nivelul scăzut al inflaţiei, combinate cu îm­bunătățirea încrederii consumatorilor au dus la o rată mai mică a şomajului şi la creş­­terea consumului privat în Europa Cen­­trală și de Est.

Acest lucru creează dificultăți pentru companii în ceea ce privește recrutarea, în special în cazul personalului calificat. „Deficitul de forţă de muncă şi creşterea costurilor cu forța de muncă reprezintă motive de îngrijorare pentru companii“, notează spe­­cia­­liștii Coface într-un studiu regional despre deficitul de angajați. Printre soluțiile identificate de ei se numără încurajarea emi­­granților să se întoarcă în țările de ori­­gine, dar și încurajarea participării minori­­tă­­ților, a femeilor și a seniorilor în rândul forței de muncă. Gă­­si­­rea unor soluții pentru tineri ar putea, de asemenea, detensiona situația.

 

DEFICITE

Rata șomajului din România a fost de 5,2% la nivelul lunii iulie, sub media europeană de 7,7%.

  •  LIPSĂ DE TALENTE.  România se află pe locul trei la nivel global în ceea ce privește deficitul de angajați calificați. Circa 72% din companiile care au participat la un sondaj realizat de compania de recrutare Manpower spuneau că au dificultăți în ceea ce privește recrutarea de talente.
  •  SOLUȚII. Angajatorii, în special cei din vestul și centrul țării au ajuns să apeleze la recrutarea de la distanță pentru a-și completa organigramele. Companiile oferă transport pe distanțe ce pot ajunge la 100 de kilometri, dar și prime de prezență pentru cei care nu lipsesc nemotivat de la serviciu.
Cu o experiență de peste șapte ani în presă, Alexandra Pele acoperă domeniile finanțe, bănci și asigurări. Anterior, a lucrat la departamentul economic al ziarului Gândul și la cursdeguvernare.ro.