Problemă de vacanță: din ce se formează prețul biletelor de avion și cum obții cele mai bune oferte?

Acest articol apare în numărul 29 (4-17 decembrie) al revistei NewMoney
Vacanțele perfecte ale românilor încep în online. Estimată la peste un miliard de euro anual, piața locală a serviciilor de călătorie migrează masiv înspre digital.
În vara lui 1841, britanicul Thomas Cook intermedia vânzarea de bilete către compania feroviară Midland Counties Railway pentru 540 de persoane, oprindu-și comision din serviciul prestat. Clienții săi plăteau atunci un shilling pentru un bilet de tren și primeau și mâncare pe timpul călătoriei de 11 mile (17,7 kilometri) dintre stațiile Leicester Campbell Street și Loughborough, distanță pe care locomotiva dezvolta viteze de circa 10 kilometri pe oră.
Așa începea povestea agențiilor de rezervare de bilete pentru călătorii. În timp, Thomas Cook a devenit cea mai cunoscută agenție de turism din lume, iar rezervarea călătoriilor și a destinațiilor de vacanță a evoluat odată cu piața de turism.
„În general, piața s-a mutat în online“, face Daniel Truică (37 de ani), CEO Vola.ro, o cât de scurtă pe atât de exhaustivă descriere a pieței românești de acum. Turismul online din România este dominat în proporție de peste 75% de Vola.ro, Paravion, Esky, Tripsta și Flygo, potrivit datelor făcute publice la eTravel Conference 2016, cel mai important eveniment local de promovare online din industria turismului. Iar circa 50% din această piață online este controlată de Vola.ro, conform datelor reprezentanților companiei, care este lider detașat pe segmentul rezervărilor de bilete de avion. Anul trecut, Vola a înregistrat rulaje de circa 50 de milioane de euro, total din care veniturile din comisioane au fost de 5,9 milioane de euro.
Efectul low-cost. Prezentă pe piață încă din 2007, Vola.ro se axează 75% pe vânzarea online de bilete de avion, restul de 25% fiind reprezentat de alte servicii turistice, cum ar fi rezervările de vacanțe sau city break-urile.

Piața zborurilor low-cost a crescut după 2008, când companiile aeriene s-au orientat atât către rute interne, cât și către destinații în care românii au început să obțină contracte de muncă, odată cu intrarea României în Uniunea Europeană.
„Principalele destinații pe care vindem noi în Europa sunt orașele din țările cu diasporă puternică“, recunoaște Daniel Truică. Destinațiile frecvente ale Diasporei: Marea Britanie, Italia sau Spania.
De altfel, pentru țările în care comunitățile românești sunt foarte puternice, principalele servicii sunt cele de transport aerian, în timp ce solicitările pentru cazare sunt extrem de reduse. „Cumpără doar biletul de avion, pentru că preferă să se cazeze la prieteni ori membri ai familiei“, explică Truică.
Clienții care apelează la serviciile Vola.ro se împart în proporții aproximativ egale între bărbați și femei, au vârste cuprinse între 26 și 40 de ani și provin în special din orașe cu hub-uri importante în aviație, cum ar fi București, Cluj-Napoca, Timișoara sau Iași. De remarcat că solicitările pentru zboruri low-cost reprezintă 70% din vânzările de bilete de avion ale Vola.ro.
Față și revers. Dinspre agențiile de turism clasice, către mediul online migrează însă și turiștii tradiționali, în special în cazul vânzărilor de city break-uri, despre care Truică spune că înregistrează creșteri anuale de 80 până la 100%. Rezervările constau în bilete de avion și cazare în hoteluri de trei sau patru stele, durata de ședere fiind de cel mult patru nopți. Bugetul mediu pentru un un city break este de circa 650 de euro pentru un cuplu, în timp ce pentru un sejur bugetul este dublu.
Dar orice suiș mai are și câte un coborâș. În cazul de față, atacurile teroriste, care afectează direct vânzările, indiferent de mediul în care sunt făcute. „Această scădere se manifestă pe o perioadă relativă de timp, iar după două săptămâni vânzările revin pe destinația respectivă”, detaliază Truică.
Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.