Problema de 6,6 miliarde de euro a fondurilor de pensii

Alexandra Pele 16/12/2016 | 16:23 Financiar
Problema de 6,6 miliarde de euro a fondurilor de pensii

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Misiunea fondurilor de pensii private de a găsi in­­strumente cu randamente mari și riscuri mici de­­vine tot mai complicată. Ceea ce înseamnă o pro­­blemă de 6,6 miliarde de euro.

În mai puțin de un deceniu de prezență în România, fon­­durile de pensii private au acumulat active de 6,6 miliarde de euro, iar investițiile realizate din contri­­bu­­țiile angajaților au adus până acum câștiguri de 1,2 miliarde de euro. Cum legea nu le permite să se aventureze către instrumente mai riscante, dar mai pro­­fi­­tabile și cum dobânzile sigure oferite de bănci sau de stat au ajuns la minime istorice, administratorii pensiilor private se uită tot mai mult către Bursă.

Oportunități. Fondurile de pensii private sunt cel mai mare investitor instituțional de pe Bursa de Valori București (BVB). Mai mult, expunerea lor pe piața de capital s-a dublat în ultimii opt ani, ajungând la 19,2% din active la sfârșitul lui 2015. În acest moment, fondurile de pensii au plasamente de circa un miliard de euro pe Bursă, iar administratorii lor văd în continuare potențial de creștere. „Consider că BVB are foarte mult spațiu de creștere, atât în sens de va­­loare a emi­­ten­­ților listați, cât și prin noi listări“, spu­­ne Mugur Po­­pescu, membru în consiliul director și președinte al comisiei de investiții din cadrul Asociației pentru Pensiile Ad­­ministrate Privat din România (APAPR).

Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.

Cu o experiență de peste șapte ani în presă, Alexandra Pele acoperă domeniile finanțe, bănci și asigurări. Anterior, a lucrat la departamentul economic al ziarului Gândul și la cursdeguvernare.ro.