Problema de 6,6 miliarde de euro a fondurilor de pensii

Alexandra Pele 16/12/2016 | 16:23 Financiar
Problema de 6,6 miliarde de euro a fondurilor de pensii

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Misiunea fondurilor de pensii private de a găsi in­­strumente cu randamente mari și riscuri mici de­­vine tot mai complicată. Ceea ce înseamnă o pro­­blemă de 6,6 miliarde de euro.

În mai puțin de un deceniu de prezență în România, fon­­durile de pensii private au acumulat active de 6,6 miliarde de euro, iar investițiile realizate din contri­­bu­­țiile angajaților au adus până acum câștiguri de 1,2 miliarde de euro. Cum legea nu le permite să se aventureze către instrumente mai riscante, dar mai pro­­fi­­tabile și cum dobânzile sigure oferite de bănci sau de stat au ajuns la minime istorice, administratorii pensiilor private se uită tot mai mult către Bursă.

Oportunități. Fondurile de pensii private sunt cel mai mare investitor instituțional de pe Bursa de Valori București (BVB). Mai mult, expunerea lor pe piața de capital s-a dublat în ultimii opt ani, ajungând la 19,2% din active la sfârșitul lui 2015. În acest moment, fondurile de pensii au plasamente de circa un miliard de euro pe Bursă, iar administratorii lor văd în continuare potențial de creștere. „Consider că BVB are foarte mult spațiu de creștere, atât în sens de va­­loare a emi­­ten­­ților listați, cât și prin noi listări“, spu­­ne Mugur Po­­pescu, membru în consiliul director și președinte al comisiei de investiții din cadrul Asociației pentru Pensiile Ad­­ministrate Privat din România (APAPR).

Care ar fi acest spațiu? Retailul, telecomul sau domeniul IT sunt câteva dintre segmentele care ar pu­­tea atrage investiții din partea fondurilor de pensii, crede Raluca Țintoiu, CEO NN Pensii și președinte APAPR. „În perspectivă, am putea vedea noi opor­­tu­­ni­­tăți pentru diversificarea investițiilor prin listarea unor noi emitenţi atât din sectoarele din care au venit deja listări, cât mai ales din alte sectoare importante pentru economie, care sunt încă puțin sau chiar deloc reprezentate pe bursă“, precizează ea.

Randamente. De la lansarea în mai 2008 a pensii­­lor private obligatorii (Pilonul II) și până la finalul lu­­­­nii septembrie 2016, câștigurile realizate de acestea – di­­ferența dintre activele nete și contribuțiile brute – au ajuns la 1,2 miliarde de euro. „Media (randamentelor, n.r.) la nivelul pieței este de 9,6% pe Pilonul II, și de 7,24% pe Pilonul III, chiar și într-un context economic mai dificil, care a pus presiune pe piețele financiare și a dus, implicit, la scăderea dobânzilor și la evoluții slabe ale pietei de capital“, explică Țintoiu. Performanțele fondurilor, adaugă ea, trebuie judecate pe termen lung, deoarece economisirea pentru pe­­ri­­oa­­da pensionării prin aceste instrumente este, în si­­ne, un demers pe termen lung. Anul trecut, câștigurile realizate de fondurile de pen­­sii obligatorii au fost de circa 143 de milioane de euro.

În ultimele 24 de luni, rata medie de rentabililitate a tuturor fondurilor de pensii private a fost de 4,1%. Din acest punct de vedere, pe primele locuri se află BCR (4,93%), VITAL (4,49%) și NN (4,47%).

Cât ar trebui să economisim? Cei 3,2 mili­­oane de participanți care au început să contribuie încă de la debutul Pilonului II (mai 2008) au reușit să strângă în contul de pensie o medie de 6.225 de lei (1.377 de euro), reiese din datele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF). Întrebat cât ar trebui să econo­­mi­­seas­­că un participant pentru a-și asi­gura un venit decent la pensionare, Mugur Po­pescu spune că exis­­tă mai multe variabile care trebuie luate în con­­si­­de­­ra­­re pentru a face un calcul cât mai corect.

„Putem estima în linii mari că trebuie să pui deo­­par­­­­te 10-15% din venituri toată viața pentru a te bucura de o pensie pe care ai putea-o caracteriza drept de­­centă“, spune el, adăugând că o altă abordare em­­pi­­rică utilizată în Europa de Vest este că „trebuie să eco­­­­nomisești astfel încât valoarea totală a activelor li­­chide la momentul retragerii din activitate să fie de 20 de ori mai mare decât valoarea pensiei anuale de care vrei să te bucuri“.

În prezent, un angajat care lu­­crează în condiții normale de muncă are de plătit o contribuție lunară la asigurările sociale de 26,3% (din care el suportă 15,8%, iar angajatorul 10,5%). O parte din această contribuție ajunge la buget, iar o parte la Pilonul II, al pensiilor private obligatorii. Pilonul III este facultativ.

Contribuția la Pilonul II ar fi trebuit să ajungă la 6% în 2016, însă, din motive bugetare, anul acesta procentul a fost înghețat la 5,1%. „Vorbim de sume care ajung la ordinul a zeci de milioane de euro în minus în conturile participanților“, explică Raluca Țintoiu. În 2007, contribuțiile la pensiile private obli­gatorii ar urma să fie majorate la 5,5%. Când se va acoperi și diferența? E o altă dilemă de zeci de mili­oane de euro.

[/vc_column_text][vc_text_separator title=”Pensiile private, în cifre” color=”juicy_pink” border_width=”2″][vc_column_text]Activele întregului sistem de pensii private (obligatorii și facultative) au ajuns la circa 6,4 miliarde de euro la jumătatea acestui an (3,85% din PIB), potrivit datelor ASF.[/vc_column_text][vc_column_text]PARTICIPANȚI. În iunie, numărul participanților activi a fost de 3,98 de milioane, respectiv 59,4% din totalul participanților.

ECONOMII. Valoarea medie a unui cont pentru cei 6,53 de milioane de participanți ai Pilonului II a fost de 4.228 de lei la nivelul lunii iunie 2016.

PENSII FACULTATIVE. Activele nete ale fondurilor de pensii facultative (Pilonul III) au atins în iunie 2016 valoarea de 1,35 miliarde de lei, echivalentul a circa 0,3 miliarde de euro.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

 


Explicație FOTO: Rembrandt – Portret de bătrân în roșu. Olandezii de la NN sunt cei mai mari administratori de pensii private din România. Sursa foto: Guliver / Getty Images

Cu o experiență de peste șapte ani în presă, Alexandra Pele acoperă domeniile finanțe, bănci și asigurări. Anterior, a lucrat la departamentul economic al ziarului Gândul și la cursdeguvernare.ro.