Private Inequity: Managerii fondurilor de equity, o mică și îngustă elită economică

Mimi Noel 21/11/2019 | 12:13 Global
Private Inequity: Managerii fondurilor de equity, o mică și îngustă elită economică

Managerii fondurilor de private equity constituie o mică și îngustă elită econo­mică. O analiză făcută de Bloomberg arată că femeile continuă să ocupe doar 8% din pozițiile de seniori în echi­pele de in­ves­tiții ale celor mai mari zece fonduri care cum­pără pachete majoritare în companii.

Doar una sau două femei sunt în poziții de top în majoritatea fondurilor de investiții (private equity), mare parte fiind bărbați. „Există o uriașă problemă de retenție, din moment ce nimic nu s-a schimbat la vârf, de fapt. Iar aceste fonduri ar trebui să se întrebe de ce“, spune Nori Gerardo Lietz, conferențiar la Harvard Business School.

Și dacă ele nu o fac, clienții le-ar putea forța să o facă, în cele din urmă. Creșterea explozivă a claselor de active (sectoarele în care se caută predilect investiții, n.r.) a fost alimentată, în parte, de marile fonduri de pensii, unele fiind extrem de vocale în materie de responsabilitate socială. Și sunt tot mai mulți care atrag atenția și asupra diversității de gen, dar sunt puține gesturi concrete care să forțeze o schimbare.

Excepțiile care confirmă regula?

În urma analizei făcute, Bloomberg a descoperit, de exemplu, că gru­pul Carlyle are cele mai multe femei în poziții de seniori în echipa de investiții, 15, mai exact, în timp ce TPG se poate lăuda cu faptul că aproape 14% din echipa sa este formată din femei. Apollo Global Ma­na­gement, CVC Capital Partners și Hellman & Friedman au fiecare o singură femeie care se ocupă de investiții.

Bloomberg a descoperit că majoritatea fondurilor nu sunt foarte diversificate nici din punctul de vedere al claselor de active – domină de departe sectorul imobiliar, de infrastructură și cel al creditării.

În 2017, Apollo ridica fondul cel mai mare de buyout, cu o capitalizare-record de 24,7 miliarde de dolari, printre cei mai mari investitori fiind Fondul de Pensii al Profesorilor din California, Fondul de Pensii al Statului New York și Fondul de Pensii al Statului Oregon. Cei de la Apollo au ținut să spună că fondul face toate eforturile pentru a-și diversifica portofoliul.

Unele dintre fondurile care au fost prinse în analiza Bloomberg, inclusiv cele care au active în sectorul imobiliar, infra­struc­tură și creditare, au pus femei în po­ziții de conducere, dar nu în echipele de in­vestiții, ci în alte departamente ale orga­nizației. În cadrul Blackstone Group Inc., Kathleen McCarthy este unul dintre cei doi directori ai grupului dedicat activelor imobiliare, evaluate la 154 de miliarde de dolari.

Femeile, preferate în poziții executive

Aparent, firmele de private equity au făcut eforturi mai substanțiale, compa­rativ cu fondurile de capital de risc și cele de hedging, pentru a-și crește numărul de femei în echipele lor, arată observațiile fă­cute de un studiu al firmei de consultanță Preqin, dat publicității la începutul acestui an. Majoritatea femeilor sunt distribuite în zona de relații cu investitorii sau în marke­ting, mai arată studiul.

În mod predilect, în cazul fondurilor de tip buyout, femeile sunt preferate în poziții executive, altfel spus – în miezul afacerii, și, totodată, sursa celor mai mari profituri. Doar că pot fi numărate pe degetele de la o mână.

În cazul grupurilor Blackstone, Carlyle sau TPG, femeile sunt puse să conducă fonduri care investesc în cauze sociale. „Con­tinuăm eforturile de a crește diversitatea de gen pentru pozițiile de conducere și, de asemenea, să rezolvăm această chestiune care afectează întreaga industrie în ceea ce privește diversitatea de rasă, etnie sau de orientare sexuală“, a precizat într-o declarație oficială Anilu Vazquez-Ubarri, director global de resurse umane în cadrul TPG.

Sandra Horbach conduce un fond al gru­pului Carlyle care are sub management active de 39 de miliarde de dolari. „In­dustria de private equity este relativ nouă“, spune ea. A fost lansată de bărbați și a atras mai ales bărbați, doar că treptat această tendință s-a mai schimbat. „Când ai o femeie care îți conduce cu succes afacerea, cum este cazul nostru la Carlyle, asta nu face decât să sporească impor­tanța și beneficiile diversității“, a completat Horbach.

Out of the box

Și head-hunterii susțin că ar trebui lărgită aria de recrutare. Heather Hammond, din echipa firmei de re­crutare Russell Reynolds Associates, spune că încurajează companiile să se uite și dincolo de sistemul bancar ori de zona firmelor de buyout atunci când vor să angajeze.

De pildă, cineva din zona de dezvoltare de business dintr-un conglomerat industrial poate avea abilitățile necesare și căutate de un fond de investiții. Există femei care reușesc și pe alte rute. „Am simțit că am tot ce îmi trebuie pentru a putea con­duce propria mea firmă de investiții“, spune Hollie Haynes, fondatoarea firmei de buyout Luminate Capital Partners.

Subreprezentare

Femeile rămân o prezență subdimensio­nată în lumea finanțelor, fapt cu atât mai vizibil într-o nișă a acesteia ‒ fondurile private de investiții.

  • Marginal. În mod covârșitor, femeile rămân o minoritate în această industrie ‒ doar 2,6% dintre fondurile private de private equity din SUA sunt conduse de femei, potrivit datelor furnizate de PitchBook. De asemenea, un studiu realizat pe un eșantion de 289 de profesioniști din private equity de banca de investiții Investec și de firma de consultanță MJ Hudson arată că 50% din femei se gândesc să plece din această industrie, în cazul bărbaților procentul fiind de 22%.
  • La superlativ. Joan Solotar de la Blackstone se numără printre cele mai puternice femei din private equity. A venit la fondul american în 2007, după o poziție de director la Bank of America. Azi gestionează divizia de relații externe și soluții de sănătate a fondului, care se bazează pe ea pentru a atinge active sub management de 1.000 de miliarde de dolari până în 2026.
  • Virginie Morgon devenea anul trecut CEO al Eurazeo, cu sediul la Paris. Lucrează în investiții din 2008 și a lucrat anterior pentru Vivendi și pentru AccorHotels. Se numără și ea printre cele mai puternice femei din private equity.
  • Zeina Bain de la Intermediate Capital s-a remarcat prin gestionarea unui deal de 11,3 miliarde de dolari ‒ achiziția de către Carlyle (pe când lucra acolo) a diviziei chimice a AkzoNobel.

de Sabrina Willmer,  adaptare de Mimi Noel

Are o experiență de peste zece ani în jurnalism. A început la agenția națională de presă Rompres, iar în 2006 s-a alăturat echipei care se ocupa de ediția în limba română a publicației americane BusinessWeek. În 2007, a completat echipa de jurnaliști care pornea revista de afaceri Money Express. Domeniile acoperite au variat, de la retail la FMCG, farma, fonduri de investiții, fuziuni și achiziții, IT&C. A realizat interviuri cu cei mai proeminenți oameni de afaceri români, antreprenori locali, dar și cunoscuți oameni de afaceri străini, precum directorul executiv al Microchip, Steve Sanghi, sau fostul director executiv al Sony America, Michael Schulhof. Mimi Noel lucrează ca Account Manager la AMICOM din 2012. La NewMoney, se ocupă de subiectele internaționale.