Principala îngrijorare a mediului de afaceri: „Reforma fiscală“ pe care România s-a angajat să o facă în schimbul banilor din PNRR

Cu toate că regulile fiscale europene, care impun încadrarea într-o țintă de deficit de 3% din produsul intern brut (PIB), sunt în continuare suspendate, situația finanțelor publice din România – și mai ales structura și traiectoria acestora chiar și în lipsa impactului pandemiei – provoacă îngrijorare de la Bruxelles la Washington.
Îngrijorarea principală a mediului de afaceri este faptul că „reforma fiscală“, pe care România s-a angajat să o facă în schimbul banilor din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), nu va fi altceva decât introducerea de noi taxe pentru cei „buni de plată“, în condițiile în care studiile și analizele din piață arată că există numeroase „portițe“ ce pot fi închise în calea evazioniștilor și a celor ce practică optimizări fiscale excesive.
La finalul misiunii de evaluare a României în baza Articolului IV, delegația Fondului Monetar Internațional (FMI), condusă de Kees Martijn, avertiza că reconstruirea spațiului fiscal prin reducerea deficitului este esențială. În absența unor măsuri credibile de reducere a deficitului bugetar, România va fi ocolită de investitori și va avea dificultăți în a atrage resurse financiare, în condițiile în care plătește deja cele mai mari costuri din Europa. Potrivit datelor Eurostat, la nivelul lunii aprilie, randamentul mediu al obligațiunilor pe zece ani ale României era de 6,61%, la mică distanță aflându-se Ungaria. În cazul țării vecine însă, autoritățile au majorat dobânda-cheie de politică monetară la 5,4%, în vreme ce în România era de doar 3%.
În opinia experților FMI și nu numai, pentru reducerea nivelului deficitului, care amenință și nivelul datoriei publice, România trebuie să-și majoreze veniturile bugetare cu cel puțin 2% din PIB. Un prim capitol bugetar care necesită optimizare, în opinia lor, este impozitul pe venit, care permite sustragerea de la plata taxelor prin apelarea la alte forme de fiscalizare, dar care suferă și din cauza multiplelor categorii de salariați care sunt exceptați (cel mai recent, angajații din agricultură și din industria alimentară).
„Optimizarea“ evaziunii
Iancu Guda, director de servicii la Coface, atrăgea atenția asupra altor forme prin care mediul privat evită taxele pe muncă, semnificativ mai mari decât cele pe capital. Fenomenul identificat și analizat de el se numește externalizarea forței de muncă prin PFA-uri sau microîntreprinderi și presupune folosirea acestor tipuri de contracte, cu toate că activitatea este una dependentă, adică acel prestator de servicii lucrează doar pentru o singură companie. În acest caz, „optimizarea fiscală“ este evaziune fiscală. Din calculele sale, bugetul pierde anual circa 1% din PIB din această practică, respectiv 11 miliarde de euro în perioada 2015-2020.
„Combinația perfectă a unor factori motivaționali care a determinat din ce în ce mai mulți antreprenori să meargă până la limită cu această practică sau chiar dincolo de ea: creșterea salariilor, taxele ridicate pe muncă, dar reduse pe capital“, a punctat Guda pe blogul său. Oprirea unor practici de acest tip (dar și închiderea altor „portițe“ ce păgubesc bugetul public și creează distorsiuni în piață sub formă de concurență neloială) este însă destul de complicată. Implică atât o rescriere a Codului fiscal, cât și controale constante care să verifice respectarea prevederilor legale.
Guvernanții par să favorizeze soluții mai simple, cum ar fi implementarea impozitului progresiv, opțiune cu care mediul de afaceri nu este de acord. Dincolo de creșterea poverii fiscale, acest tip de impozit descurajează păstrarea specialiștilor în țară deoarece companiile nu își vor permite să le plătească salariile. După cum reiese și din analiza lui Iancu Guda, plata unor „salarii bune“ înseamnă deja pentru multe companii externalizarea forței de muncă.
Sistemul de TVA, ineficient
Un alt capitol vizat de FMI este cel al taxei pe valoarea adăugată (TVA). „Eficiența sistemului de TVA din România este printre cele mai scăzute din UE. Creșterea eficienței colectării la media UE prin extinderea și raționalizarea bazei, precum și consolidarea administrativă suplimentară ar putea genera 1,5 la sută din PIB“, reiese din calculele FMI.
Cu un GAP la TVA (deficitul de încasare) de 34,9%, respectiv 7,4 miliarde de euro, România conducea în 2019 clasamentul statelor cu cele mai păgubite bugete publice, potrivit celor mai recente date ale Comisiei Europene. ANAF s-a angajat să implementeze o serie de reforme care vor duce, în teorie, la reducerea evaziunii fiscale, cum ar fi SAF-T, e-Factura și altele.
O altă soluție oferită de FMI vizează taxele de proprietate, notorii de mici din cauza impactului pe care le-ar avea orice majorări asupra rezultatelor de la viitoarele alegeri locale. FMI a recomandat totuși corelarea acestor impozite cu valoarea de piață a proprietăților, soluție ce ar duce la creșterea veniturilor bugetare cu 0,25% din PIB. Impozitarea emisiilor de carbon a fost la rândul său propusă, în contextul în care din evaluările experților FMI este improbabil ca guvernul de la București să reușească să se încadreze într-o țintă de deficit de 5,8% din PIB în acest an, din estimările lor acesta urmând să se ridice la 6,75% din PIB.
Solidaritate păguboasă
Discuțiile care se poartă deocamdată cu ușile închise pe tema reformei fiscale îngrijorează mediul de afaceri, deoarece măsurile vehiculate de guvernanți seamănă tot mai mult a „cârpeli“ și nu a reformă reală. Iar bugetul pare a fi cârpit tot pe spatele celor care și-au plătit și până acum impozitele. Așa-numita taxă de solidaritate, de 1% din cifra de afaceri pe care ar urma să o plătească firmele cu venituri de peste 100 de milioane de euro, ar putea genera venituri bugetare de aproape cinci miliarde de lei, reiese dintr-o altă analiză a lui Iancu Guda, fiind vorba tot despre marii contribuabili ai bugetului.
„Cele 333 de firme care înregistrează venituri peste 100 de milioane de euro concentrează 36% din toate rulajele comerciale realizate de toate companiile active în România, contribuie cu 32% la veniturile din TVA încasate la bugetul public, asigură 29% din impozitul pe profit la bugetul public, respectiv 17% la impozitul pe venit și contribuțiile sociale pentru contractele de muncă“, reiese din analiza sa. Cele 333 de companii vizate de taxa de solidaritate angajează circa 650.000 de salariați, pe care îi plăteau la nivelul anului 2020, în medie, cu aproape 7.000 de lei brut, cu 30% peste media națională.
Supraimpozitarea acestora nu doar că va face România mai puțin atractivă pentru investiții, dar va afecta populația, deoarece impozitul va fi transferat, cu siguranță, în prețurile bunurilor și serviciilor oferite de aceste companii.
Inflația s-a apropiat în luna mai de 15% din PIB, prag pe care BNR speră să nu-l treacă, deoarece ar complica și mai mult o ecuație deja complicată: cât pot fi majorate dobânzile pentru a ține în frâu prețurile, înainte ca economia să o ia la vale? Creșterea PIB din trimestrul I, de 6,5% față de 2021, este de natură să îngrijoreze în acest context, deoarece poate fi folosită ca argument pentru creșteri de dobândă, dar și de taxe. Ar fi vorba de măsuri anticiclice, recomandate de cărțile de economie, dar poate complet neadecvate realității din teren.
Regândirea sistemului fiscal
Un grup de 20 de economiști adunați în jurul Consiliului Fiscal a elaborat la jumătatea lunii mai un document care ar sprijini efortul autorităților de a reface echilibrele macroeconomice.
- Principiile. Reforma fiscalității ar trebui să înceapă prin corectarea numeroaselor privilegii și inechități în taxare, astfel încât impozitarea să fie echitabilă, uniformă și proporțională, indiferent de natura activității și de forma de organizare a acesteia, susțin specialiștii.
- Urgența. Consolidarea bugetară prin creșterea veniturilor fiscale reprezintă o problemă de securitate economică națională și de solidaritate națională, avertizează ei, mai ales dacă avem în vedere provocările enorme pentru economie și societate – tranziția energetică, demografia, nevoia de a crește cheltuielile de apărare, de a mări investițiile în sănătate și în educație.
- Impactul. Dacă recomandările din studiu ar fi implementate, veniturile fiscale ar putea crește cu circa 3,7-4,7% din produsul intern brut pe orizontul de timp asumat pentru corecția dez-echilibrului bugetar. Aproximativ jumătate ar proveni din eliminarea scutirilor și a tratamentelor discriminatorii.
Acest articol a apărut în numărul 142 al revistei NewMoney.
FOTO: Getty