Primul tren de marfă din China a ajuns în Marea Britanie după 18 zile

Gabriel Bucur 19/01/2017 | 13:39 Ştiri
Primul tren de marfă din China a ajuns în Marea Britanie după 18 zile

Primul tren de marfă cu ruta directă China – Marea Britanie a sosit la Londra, miercuri, după ce a parcurs 7.500 de mile (circa 12.000 de kilometri), informează Reuters. Evenimentul marchează un pas important în reconstruirea legăturii comerciale dintre Europa de Vest și Asia de Est.

Parcurgerea noului „drum al mătăsii” a început în orașul Yiwu, din provincia Zhejiang, și s-a sfârșit în Barking, o suburbie a Londrei. Metropola Yiwu, situată în estul Chinei, are una dintre cele mai mari piețe en-gros din lume. Călătoria a început în prima zi a anului, iar țările traversate au fost Kazahstan, Rusia, Belarus, Polonia, Germania, Belgia și Franța, iar accesul în Marea Britanie s-a făcut prin Canalul Mânecii.

Marfa transportată cu trenul ar fi ajuns de două ori mai târziu, dacă ar fi luat calea mărilor și a oceanelor. Încărcătura a constat în mărfuri mici, inclusiv articole de uz casnic, haine, țesături, genți și valize. Transportul a fost un test, prin care se vrea reacția pieței din regat.

Odată cu noua rută utilizată, Londra devine al 15-lea oraș european care are legătură feroviară directă cu China, după lansarea „One Belt, One Road”, inițiativă propusă în 2013 de șeful statului chinez, Xi Jinping. Programul are ca scop dezvoltarea legăturilor comerciale între China și Eurasia și include atât rute pe uscat, cât și maritime.

Compania care a operat transportul feroviar de durată este InterRail Group. Carsten Pottharst, managing director în cadrul grupului, speră că astfel de curse între cele două țări vor fi mai dese. „A fost important să arătăm că putem duce trenul în mai puțin de 18 zile în Marea Britanie”, a adăugat el.

Theresa May, primul ministru britanic, a declarat că relațiile dintre țara sa și China rămân „de aur”, în contextul în care Brexit-ul se apropie, iar Marea Britanie are nevoie și de investițiile de miliarde de euro ale chinezilor.

 


FOTO: Reuters/Stefan Wermuth

În șapte ani de jurnalism, a pendulat între domeniul sportiv și cel economic. A lucrat, printre altele, la Radio România Actualități și Adevărul Financiar. Acum, este coordonatorul online al proiectului NewMoney.