Primul transplant de succes al unei inimi de porc la om, realizat în SUA

Andrei Dumitru 11/01/2022 | 10:31 Ştiri
Primul transplant de succes al unei inimi de porc la om, realizat în SUA

Chirurgii au realizat primul transplant de succes al unei inimi de porc în corp uman, după ce Food and Drug Administration (FDA) a acordat autorizaţie de urgenţă, în ajunul anului nou, pentru ca un bărbat în vârstă de 57 de ani să primească o inimă de porc modificată genetic, relatează NBC.

Bărbatul, David Bennett, se simt bine, potrivit University of Maryland, care a spus că este posibil ca această operaţie să deschidă o nouă cale pentru cei care se confruntă cu sistemul de donare suprasolicitat.

Bennett era considerat ineligibil pentru un transplant de inimă convenţional, a fost spitalizat şase săptămâni cu o aritmie care îi punea viaţa în pericol şi a fost contectat la un aparat bypass inimă-plămân, potrivit University of Maryland Medical Center.

Dr. Bartley Griffith, medicul care a operat, a descris luni transplantul ca „o intervenţie chirurgicală inovatoare”.

„Pur şi simplu nu există suficiente inimi donate de oameni pentru a ajunge pe lunga listă de potenţiali destinatari”, a spus Griffith într-un comunicat. „Continuăm precaut, dar suntem optimişti că această operaţie în premieră în lume va oferi o opţiune importantă pentru pacienţi în viitor”.

Griffith şi dr. Muhammad M. Mohiuddin, profesor de chirurgie la University of Maryland School of Medicine, au petrecut cinci ani pentru a perfecţiona tehnicile de transplant al inimilor de porc la destinatari non-umani.

Bennett va continua să fie monitorizat săptămânile viitoare, însă la trei zile de la operaţie se simte bine.

„Fie mor, fie fac transplantul ăsta. Vreau să trăiesc”, a spus el înainte de operaţie, conform spitalului.

Anul trecut, cercetătorii de la New York University Langone Health au putut ataşa temporar un rinichi de porc unei femei decedate.

Xenotransplanturile, termen folosit pentru transplanturile de la o specie non-umană la oameni, au fost cercetate după ce solicitarea de organe a crescut. Potrivit FDA, în SUA zece pacienţi mor zilnic aşteptând un organ donat.