Primul Smart Lab în Oradea, cu finanțare privată. PNRR va finanța aproximativ 1950 de astfel de laboratoare în licee

Andrei Dumitru 23/01/2023 | 15:51 Ştiri
Primul Smart Lab în Oradea, cu finanțare privată. PNRR va finanța aproximativ 1950 de astfel de laboratoare în licee

Compania orădeană CG&GC HiTech Solutions in parteneriat cu INACO au instalat primul SmartLab din partea de vest a ţării în cadrul Colegiului Economic „Partenie Cosma” din Oradea.

Laboratorul instalat vizează 3 tehnologii de bază: robotică, realitate virtuală şi print 3D, fiind dotat şi cu un sistem interactiv compus din display interactiv 85″ şi sistem de videoconferinţă performant.

Sistemul interactiv facilitează predarea în mod hibrid, colaborarea cu laboratoare digitale din alte licee, dar asigură şi un canal optim pentru asigurarea asistenţei tehnice din partea furnizorului şi a producătorilor soluţiilor instalate.

Laboratorul a fost dotat cu mobilier ergonomic adaptat şi integrat specific soluţiilor SmartLab.

Soluţiile furnizate sunt însoţite de conţinut educaţional care acoperă peste 14 domenii din programa şcolară (artă, biologie, chimie, fizică, istorie, geografie, educaţie personală, design, tehnologie, teatru, arte lingvistice, matematică, muzică, educaţie fizică şi religie).

Instalarea a fost urmată de instruirea cadrelor didactice din cadrul liceului. Au fost realizate 2 sesiuni de instruire a câte o zi, în data de 19, respectiv 20 ianuarie, urmând ca în perioada urmatoare să fie realizate sesiuni remote de tip Q&A cu profesorii pe masură ce vor începe să utilizeze laboratorul.

Dezvoltarea unui astfel de laborator inteligent poate fi făcută prin proiecte cu finanţare europeană, prin PNRR, eligibile fiind toate unităţile de învăţământ secundar superior, publice sau private acreditate (colegii, licee, licee tehnologice, şcoli profesionale, inclusiv cele cu clase de învăţământ dual), precum şi palatele şi cluburile copiilor cu personalitate juridică.

SmartLab – laboratorul digital care pregăteşte elevii pentru meseriile viitorului

Liceele pot accesa fonduri prin PNRR pentru achiziţia unor roboţi educaţionali, software şi platforme interactive oferite de CG&GC.

Educaţia în era digitală devine tot mai legată de tehnologie. În acest context, un instrument extrem de util în pregătirea tinerelor generaţii pentru meseriile viitorului îl reprezintă laboratoarele digitale inteligente – SmartLab.

Un concept nou în învăţământul românesc, laboratorul inteligent este un spaţiu dotat cu echipamente digitale, care permite schimbarea modului de predare cu ajutorul tehnologiei şi care favorizează procesul educaţional centrat pe elev. Prin tehnologia şi funcţiile pe care le oferă, smartlab-urile încurajează interactivitatea, creativitatea şi dezvoltarea abilităţilor sociale ale tinerilor. Astfel, este încurajată înţelegerea noţiunilor care le sunt predate, fiind evitată astfel memorarea mecanică.

De asemenea, SmartLab este un instrument care vine în sprijinul profesorilor, indiferent de materia pe care o predau.

SmartLab accesibil prin programe de finanţare prin PNRR

60.000 de euro este finanţarea oferită pentru un SmartLab, iar ţinta asumată prin PNRR pentru această investiţie este de aproximativ 1950 de laboratoare inteligente pe întreg teritoriul României.
Termenul de depunere a cererilor de finanţare este 1 martie 2023.

SmartLab CG&GC & INACO

SmartLab-ul CG&GC & INACO constă în roboţi educaţionali modulari cu multiple configuraţii, imprimante 3D, scaner şi stilou 3D şi un sistem interactiv audio-video care permite dezvoltarea lecţiilor în mod hibrid.
Alte componente ale SmartLab-ului sunt ClassVR, ochelari de realitate virtuală, furnizat împreună cu o platformă de conţinut digital cu peste 1000 de resurse, şi Schoolflix – platforma educaţională interactivă care asigură training şi suport tehnic pe soluţiile educaţionale SmartLab.
Prin folosirea soluţiilor propuse de acest laborator inteligent, elevii îşi dezvoltă competenţele digitale, gândirea analitică şi critică, creativitatea, originalitatea, iniţiativa, precum şi abilităţile de proiectare şi programare tehnologică.