Primul retailer de bricolaj care renunță la „lemnul controversat” al Schweighofer

Andreea Neferu 22/12/2016 | 11:52 Ştiri
Primul retailer de bricolaj care renunță la „lemnul controversat” al Schweighofer

Unul dintre cei mai mari jucători din bricolajul local, compania germană Hornbach, va înceta să mai comercializeze de anul viitor lemn furnizat de austriecii de la Holzindustrie Schweighofer, cel mai mare procesator de lemn de pe plan local.

Decizia nemților de a căuta un alt furnizor pentru lemn este o premieră și vine după ce companiei Schweighofer i-a fost suspendat certificatul de sustenabilitate FSC (Forest Stewardship Council). Această certificare garantează că materia primă este exploatată sustenabil.

„Ținem ca furnizorii și partenerii noștri de afaceri să respecte principiile unei silviculturi responsabile. Colaborăm strâns cu furnizorii noştri pentru a dovedi provenienţa lemnului şi pentru a împiedica existenţa în sortimentul nostru a produselor din lemn din surse incerte sau ilegale. (…) Am urmărit atent procesul de recertificare a Schweighofer şi am decis să încetăm colaborarea cu această companie pe segmentul lemnului pentru construcții și a lemnului rindeluit”, a afirmat Mugurel-Horia Rusu, director general al Hornbach România.

Reprezentanți ai societății civile au lansat în ultima perioadă un apel către magazinele de bricolaj, cerându-le să renunțe la comercializarea lemnului prelucrat de Holzindustrie Schweighofer.

Anul acesta, rețeaua de magazine SPAR Austria a renunțat să mai lucreze cu Schweighofer.

Holzindustrie Schweighofer, cu afaceri de circa 470 de milioane de euro anul trecut, este cel mai mare jucător din industria locală a lemnului, evaluată anual la 4-5 miliarde de euro.  Compania deţine fabrici de cherestea la Sebeş, Rădăuţi şi Reci (Covasna), având de asemenea şi o fabrică de panouri încleiate din lemn masiv, la Siret, şi una de panel, la Comăneşti.

Asupra companiei austriece planează o serie de controverse, Schweighofer fiind de asemenea protagonistă a unui scandal de proporții anul trecut, după ce Agenția Americană pentru Investigații de Mediu (EIA) a pubbicat un raport în care susținea că austriecii ar utiliza lemn provenit din defrișări ilegale.

Compania este controlată de Gerald Schweighofer, unul dintre cei mai bogați oameni din Austria.

 


FOTO: Mediafax

A debutat în presa scrisă în urmă cu opt ani. În 2013, a absolvit cursurile programului de pregătire intensivă în jurnalism „Economic and Political Reporting from Southeast Europe”, organizat la Londra și la Berlin de agenția de presă Reuters, iar în 2015 a participat la cursurile școlii de vară Online and Multimedia Journalism, organizată de Deutsche Journalistenschule la Munchen. În 2013, a câștigat premiul „Florin Petria” pentru jurnalism economic, iar în 2015 a fost unul dintre laureații concursului Tânărul Jurnalist al Anului, secțiunea Economie. Anterior, Andreea a lucrat la Ziarul Financiar. În prezent, la NewMoney, Andreea acoperă din punct de vedere editorial domeniile construcții și imobiliare.