Primele declarații ale șefului RCS&RDS, după decizia DNA de începere a urmăririi penale

Alexandra Pele 31/05/2017 | 13:08 Ştiri
Primele declarații ale șefului RCS&RDS, după decizia DNA de începere a urmăririi penale

Serghei Bulgac, CEO-ul RCS&RDS, a răspuns marți seară întrebărilor puse de investitori în cadrul primei teleconferințe de la listarea pe bursă a companiei, susținută cu ocazia publicării rezultatelor pe primul trimestru din acest an.

Acțiunile DIGI se tranzacționau miercuri, la prânz, în jurul nivelului de 40 de lei. Cotațiile au consemnat o ușoară scădere începând de marți, după ce în raportul pe primul trimestru au fost publicate noi detalii legate de procesele în care este implicată compania.

Redăm mai jos cele mai importante declarații făcute de Serghei Bulgac.

  • Despre o eventuală majorare a capitalului social

”Pentru a implementa actualul program de investiții suntem suficient de confortabili cu veniturile și fluxul de numerar generate de operațiunile noastre”.

”Nu există nicio intenție de a atrage finanțări suplimentare sau de a schimba structura capitalului social”.

”Ne așteptăm ca structura de capital să se bazeze pe mai puține datorii în viitor. Intenționăm să creștem EBITDA și să ne replătim într-un ritm normal liniile de finanțare bancară”.

”Avem resurse suficiente pentru a acoperi cheltuielile CAPEX (de investiții) și pentru a rambursa datoriile”.

”S-ar putea să accelerăm unele proiecte mai mici și să fim nevoiți să împrumutăm sume mai mici, dar nu aș pune accent pe acest lucru. Nu ne așteptăm la noi împrumuturi semnificative”.

  • Despre evoluția profitabilității

”A existat o scădere a EBITDA pe operațiunile din Ungaria care la nivelul grupului a fost acoperită de operațiunile din România (cu excepția elementului de energie) și de operațiunile din Spania care au avut o evoluție mai bună în primul trimestru din acest an, comparativ cu orice altă perioadă istorică. Acest lucru este un rezultat al dezvoltării infrastructurii mobile din Ungaria. Ne așteptăm ca nivelul EBITDA să se mențină în această bandă mai scăzută pe măsură ce ne dezvoltăm rețeaua mobilă de acolo”.

  • Impactul eliminării tarifelor de roaming

”Suntem în legătură directă cu reglementatorul telecom din România pentru că majoritatea pachetelor noastre sunt fie nelimitate, fie au alocări mari de minute și de date în structura lor. Reglementările europene le permit operatorilor similari cu noi să taxeze costuri de roaming pentru clienți, la tarife care să fie aprobate de reglementator. Și noi suntem în procesul de a obține aceste aprobări. Per total nu ne așteptăm ca acestea să aibă un impact asupra profitabilității noastre. Ne așteptăm să transferăm costurile de roaming către clienți”.

  • Despre piața energiei

”Deși nu plănuim să ieșim complet de pe acest segment, avem de gând să ne menținem expunerea doar pe segmentul rezidențial. Aceasta este intenția. Am achiziționat necesarul de energie pentru următoarele luni, următoarele șase luni și chiar mai mult. Deci nu suntem expuși la mișcările bruște de pe piața spot, iar acești doi factori ar trebui să reducă semnificativ pierderile. Nu avem o estimare a impactului total (al pierderilor din acest segment, n.r.), dar ar trebui să fie în linie cu rezultatele noastre din 2016 sau chiar mai mici, ca urmare a expunerii mici pe această piață”.

  • Despre impactul anchetei privind drepturile de televizare din Liga 1

”La întrebarea financiară e ușor să răspundem. În scenariu cel mai prost, rezultatele acestei investigații ar fi limitate la 3,1 milioane de euro, după cum a arătat în raportul pe primul trimestru. Credem cu tărie că suntem absoluți nevinovați și că nu am făcut nimic greșit. Nu înțelegem investigația. Nu putem comenta despre elementele ei”.

Grupul Digi Comunications a avut în primul trimestru venituri de 226,7 milioane de euro, mai mari cu 13,5% faţă de cele raportate în primele trei luni ale anului trecut.

România a adus grupului venituri de 165,3 milioane de euro (de la 145 milioane de euro în ianuarie-martie 2016), Ungaria de 37,5 milioane de euro, iar Spania de 21,7 milioane de euro, arată grupul în primul raport financiar public de la listarea la BVB, prin ofertă publică iniţială.

Pe segmente, veniturile din servicii de televiziune prin cablu pe piaţa românească au însumat 44,9 milioane de euro, Internet fix şi date – 42,2 milioane de euro, telecomunicaţii mobile – 37 milioane de euro, telefonie fixă – 6 milioane euro şi DTH – 9,3 milioane de euro.

Digi are în România 2,893 de milioane de abonaţi la televiuziune prin cablu, 2,03 milioane de abonaţi rezidentiali la Internet fix şi date, respectiv 3,3 milioane de abonaţi la serviciile de telecomunicaţii mobile.

În ziua listării DIGI, Serghei Bulgac, a fost înștiințat în mod oficial de DNA cu privire la efectuarea urmăririi penale față de acesta în calitate de suspect, în legatură cu săvârșirea infracțiunilor de dare de mită și spălare de bani.


FOTO: Laszlo Raduly / NewMoney

Cu o experiență de peste șapte ani în presă, Alexandra Pele acoperă domeniile finanțe, bănci și asigurări. Anterior, a lucrat la departamentul economic al ziarului Gândul și la cursdeguvernare.ro.