Primarul Băluţă anunţă referendum privind amplasarea incineratorului de deşeuri în Sectorul 4

NewMoney 29/08/2019 | 14:33 Ştiri
Primarul Băluţă anunţă referendum privind amplasarea incineratorului de deşeuri în Sectorul 4

Primarul Sectorului 4, Daniel Băluţă, anunţă declanşarea unui referendum local privind amplasarea incineratorului de deşeuri în Sectorul 4, aşa cum a decis Primăria generală. El cere organizarea consultărilor populare şi în localităţile învecinate: Jilava, Berceni şi Popeşti Leordeni.

„Decizia e numai a oamenilor! Da, trebuie să punem în aplicare directivele europene în privinţa managementului deşeurilor. Da, municipalitatea trebuie să caute soluţii tehnice pentru a gestiona în mod corect acest aspect deosebit de important pentru sănătatea familiilor noastre. Da, investiţiile în acest domeniu sunt obligatorii! Dincolo de toate acestea însă, oamenii sunt cei care trebuie să decidă, în cunoştinţă de cauză, ce este bine pentru ei”, a scris primarul Sectorului 4 pe pagina sa de Facebook.

El spune că, în cursul lunii septembrie, voi începe procedurile pentru declanşarea unui referendum local în urma căruia comunitatea să decidă în privinţa amenajării în Sectorul 4 a staţiei de distrugere a deşeurilor ce nu pot fi valorificate.

„De asemenea, voi solicita Consiliului Judeţean Ilfov să declanşeze acelaşi fel de procedură şi în localităţile învecinate cu Sectorul 4: Jilava, Berceni şi Popeşti Leordeni, pentru că orice se întâmplă la noi, este important şi pentru ei”, încheie Băluţă.

Consiliul General a adoptat, marţi, Master Planul pentru sistemul de management integrat al deşeurilor pentru Bucureşti. Documentul propune construirea unui incinerator de deşeuri cu o capacitate de 235.000 de tone pe an, care va arde deşeurile ce ajung acum la groapa de gunoi şi va produce energie electrică şi termică.

Incineratorul ar urma să fie construit în interiorul oraşului, în locul CET Progresul din Sectorul 4.

Valoarea investiţiei ar fi de 146 milioane de euro, iar instalaţia de tratare a deşeurilor ar urma să fie funcţională până în 2023. Dacă master planul va fi respectat, se estimează că doar 13% din cantitatea de deşeuri generată de oraş va fi depusă la groapă, faţă de 73% în prezent.

Potrivit Legii referendumului, problemele de interes deosebit din unităţile administrativ-teritoriale şi subdiviziunile administrativ-teritoriale ale municipiilor pot fi supuse, în condiţiile prezentei legi, aprobării locuitorilor, prin referendum local. Referendumul local se poate organiza în toate satele şi localităţile componente ale comunei sau oraşului ori numai în unele dintre acestea.

Problemele supuse referendumului local se stabilesc de consiliile locale sau judeţene, după caz, la propunerea primarului, respectiv a preşedintelui consiliului judeţean sau a unei treimi din numărul consilierilor locali, respectiv al consilierilor judeţeni.

Cetăţenii sunt chemaţi să se pronunţe prin „DA” sau „NU” asupra problemei supuse referendumului, decizând cu majoritatea voturilor valabil exprimate la nivelul unităţii administrativ-teritoriale respective.

Obiectul şi data referendumului local se stabilesc şi se aduc la cunoştinţă publică cu cel puţin 20 de zile înainte de ziua desfăşurării acestuia. Referendumul local se poate organiza într-o singură zi, care poate fi numai duminica.

Referendumul este valabil dacă la acesta participă cel puţin 30% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale  permanente. Rezultatul referendumului este validat dacă opţiunile valabil exprimate reprezintă cel puţin 25% din cei înscrişi pe listele electorale permanente.


FOTO: Mediafax

Sursa: News.ro