Primarii vor primi bani pentru drumuri, gaze, apă și canalizare prin Programul de Investiţii în Infrastructura Locală

Elena Marinescu 21/07/2021 | 20:27 Ştiri
Primarii vor primi bani pentru drumuri, gaze, apă și canalizare prin Programul de Investiţii în Infrastructura Locală

Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a declarat miercuri că la nivelul ministerului sunt identificate trei domenii – drumuri de interes local, apă şi canalizare şi accesul populaţiei la sistemul de gaze – care ar urma să fie incluse în Programul Naţional de Investiţii în Infrastructura Locală anunţat de premier.

Sunt trei domenii care sunt identificate la nivelul ministerului şi despre care discutăm, dar care trebuie corelate cu programele de finanţare pe fonduri europene, inclusiv pe PNRR. Este vorba în primul rând de drumuri de interes local, unde există şi foarte multe proiecte întocmite chiar şi cu documentaţie tehnică, o parte dintre ele.

De asemenea, pe apă şi canalizare, unde, deşi şi în PNRR vom avea, România, fonduri, ele trebuie suplimentate din fonduri naţionale; nu în ultimul rând, introducerea gazului şi accesul populaţiei la sistemul de gaze, unde, la fel, nu o să avem mai mult ca sigur finanţare europeană. Deci, acestea sunt cele trei mari domenii care trebuie, din punctul nostru de vedere, finanţate şi pentru care vom creiona un program de investiţii„, a afirmat Cseke Attila într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Victoria.

În legătură cu programele derulate, cum ar fi cele prin PNDL şi CNI, ministrul Dezvoltării spune că va solicita bani la rectificarea bugetară. Acesta a fost întrebat dacă la MDLPA a fost finalizată evaluarea pentru rectificarea bugetară şi care ar fi fondurile de care ar avea nevoie în continuare.

Suntem în analiza bugetului. Pot să vă spun că Ministerul Dezvoltării are o execuţie bugetară de 68%, la zi, ceea ce înseamnă că în mod categoric la rectificarea bugetară vom cere sume importante pentru programele de investiţii pe care le derulează Ministerul Dezvoltării. Sigur, aceste discuţii vor avea loc cu Ministerul de Finanţe, sunt sigur că vom găsi cele mai bune soluţii ca aceste programe de investiţii să continue cu finanţare importantă”, a declarat Cseke Attila într-o conferinţă de presă la Guvern.

Porivit Digi24, ministrul a precizat că este vorba de PNDL şi investiţiile derulate prin CNI. „Vorbim aici în primul rând de PNDL, în care vom face plăţi şi în această săptămână şi săptămâna viitoare vom face plăţi. Deci, programul PNDL nu s-a oprit, primim facturi în continuare de la unităţi administrativ-teritoriale şi din moment ce la rectificare vom avea o sumă importantă, vom continua plăţile din PNDL.

De asemenea, pe Compania Naţională de Investiţii avem o execuţie bugetară de aproape 70% şi, din analiza noastră, vom solicita suplimentări de credite bugetare acolo. Cam acestea sunt principalele programe de investiţii din Ministerul Dezvoltării. Sigur, această analiză va avea loc şi vom discuta cu cei de la Finanţe”, a explicat Cseke Attila.