Care a fost prima tranzacție cu Bitcoin din istorie. Acum ar valora peste 80 de milioane de dolari

Sebastian Popescu 23/05/2018 | 15:51 Ştiri
Care a fost prima tranzacție cu Bitcoin din istorie. Acum ar valora peste 80 de milioane de dolari

În 2010, un american a plătit 10.000 de bitcoini pentru două pizza, aceasta fiind prima tranzacție cu criptomonede din istorie, potrivit Bloomberg.

Programatorul Laszlo Hanyecz, din statul american Florida, a postat în urmă cu 8 ani pe forumul BitcoinTalk că va oferi 10.000 de bitcoini persoanei care îi va livra două pizza. Un englez a acceptat oferta și a comandat două pizza de la un restaurant din zona în care locuia Hanyecz, care l-au costat 25 de dolari, iar odată ce livrarea a fost făcută, acesta a primit în schimb bitcoinii promiși.

Citește și: Preşedintele Comisiei economice din Senat: „Nu sunt bani pentru pensii și salarii! Guvernul trăiește pe datorie”

Acest eveniment a rămas în istorie drept prima tranzacție cu criptomonede, iar entuziaștii Bitcoin sărbătoresc Bitcoin Pizza Day în fiecare an, pe 22 mai.

Bitcoin nu avea nici o valoare reală atunci. Potrivit estimărilor, un bitcoin valora 0,003 de cenți la acea vreme, informează Business Insider. Astfel că cei 10.000 de bitcoini plătiți de Hanyecz în 2010 pentru cele două pizza valorau doar 30 de dolari.

De atunci, însă, prețul criptomonedei a explodat, ajungând chiar la 20.000 de dolari pentru un bitcoin, la finalul anului trecut. Valoarea monedei digitale a mai scăzut în ultimele luni, fiind de aproape 8.200 de dolari în prezent.

Asta îneamnă că cele două pizza în cauză ar valora 82 de milioane de dolari, dacă afacerea ar avea loc acum. Bloomberg a calculat că Hanyecz ar putea cumpăra 6,5 milioane de pizza cu 10.000 de bitcoini, la valoarea actuală a criptomonedei.

Citește și: Au trecut 47 de ani de la inaugurarea celui mai puternic simbol capitalist din centrul Bucureștiului comunist


Foto: Pexels