Prima imagine cu gaura neagră super-masivă din centrul Căii Lactee, realizată de Telescopul Event Horizon

Andrei Dumitru 13/05/2022 | 10:41 Fapt Divers
Prima imagine cu gaura neagră super-masivă din centrul Căii Lactee, realizată de Telescopul Event Horizon

O imagine cu gaura neagră super-masivă din inima Căii Lactee a fost prezentată joi de o echipă de astronomi de la proiectul Event Horizon Telescope (EHT), scrie The Guardian.

Gaura neagră în sine, cunoscută sub numele de Sagittarius A*, nu poate fi văzută deoarece nicio lumină sau materie nu poate scăpa de strânsoarea gravitaţională. Dar umbra sa este trasată printr-un inel strălucitor şi neclar de lumină şi materie care se învârte pe prăpastie la aproape viteza luminii.

Imaginea a fost surprinsă de Telescopul Event Horizon (EHT), o reţea de opt radiotelescoape care acoperă locaţii din Antarctica până în Spania şi Chile, care a produs prima imagine a unei găuri negre într-o galaxie numită Messier 87 în 2019.

Imaginea oferă o dovadă convingătoare că există o gaură neagră în centrul Căii Lactee. Câţiva oameni de ştiinţă au continuat să speculeze cu privire la posibilitatea existenţei altor obiecte exotice, cum ar fi stelele bosonice sau aglomerări de materie întunecată.

Această gaură neagră se află la o distanţă de aproximativ 26.000 de ani-lumină depărtare, aşa că nu există nicio posibilitate să fim în vreun pericol. Ea are o masă uluitoare de patru milioane de ori mai mare decât Soarele nostru.

„Dar această nouă imagine este specială pentru că este gaura noastră neagră super-masivă”, a spus profesorul Heino Falcke, unul dintre pionierii din spatele proiectului EHT.

„Sgr A* ne oferă o perspectivă asupra stării mult mai standard a găurilor negre: liniştite. [Este] interesant pentru că este obişnuit”.

Cele mai recente observaţii par să arate, de asemenea, că unghiul de rotaţie al găurii noastre negre nu este aliniat perfect cu planul galactic, ci este deplasat cu aproximativ 30 de grade şi sugerează o activitate magnetică spectaculoasă similară cu cea observată în atmosfera soarelui.

Astronomii vor studia în detaliu comportamentul şi fizica a sute de stele din jurul găurii negre. Ei vor căuta chiar să vadă dacă există nişte găuri negre de dimensiunea unei stele în regiune şi dovezi ale unor aglomerări concentrate de materie invizibilă sau întunecată.