Prima ediție a Superligii de Șah sub o nouă conducere a FRS și două noi campioane – Vados Arad și CSU ASE

Andrei Dumitru 12/10/2021 | 12:07 Fapt Divers
Prima ediție a Superligii de Șah sub o nouă conducere a FRS și două noi campioane – Vados Arad și CSU ASE

Superliga de șah, cel mai important eveniment șahistic din România ce are loc anual s-a desfășurat anul acesta sub o nouă conducere a Federației Române de Șah. Cel mai bun șahist român, Dieter Nisipeanu, ar putea juca din nou pentru România.

La câteva zile după desemnarea lui Vlad Ardeleanu drept noul președinte al FRS pe 26 septembrie, s-a desfășurat și Superliga de șah (între 1 și 10 octombrie), competiție care aliniază cele mai bune echipe masculine și feminine de șahiști români.

În competiția intercluburi, 6 echipe feminine și 11 masculine s-au luptat pe parcursul a 10, respectiv 11 runde pentru medalii. La tabla de joc s-au aliniat cei mai puternici sportivi ai țării noastre – Dieter Nisipeanu, Bogdan Deac, Mircea Pârligras, Vladislav Nevednichy, Szabo Gergely, Vlad Jianu, Lucian Miron sau Irina Bulmaga, precum și mai mulți mari maeștri străini din Ungaria, Ucraina sau Turcia.

Două premiere a adus ediția din acest an – echipa Vados Arad la masculin, respectiv CSU ASE București la feminin sunt noile campioane naționale pe echipe pentru prima dată în istoria lor. Podiumul a fost completat de către Politehnica Iași și Medicina Timișoara în competiția băieților, la fete argintul și bronzul mergând la Arnia Chess IT și Medicina Timișoara.

În clasamentul mondial, România se află în momentul de față în jurul poziției 25, unde stagnează de o bună perioadă de timp. Este obiectivul mandatului meu de a câștiga poziții spre top 20 și de ce nu mai departe. Dar aceste lucruri cer timp. Plecăm de undeva de foarte jos, miracole imediat nu se pot face”, a declarat Vlad Ardeleanu într-un interviu acordat imediat după ce a devenit noul președinte al Federației Române de Șah (FRS).

Un pas important ar fi convingerea șahistului Liviu Dieter Nisipeanu, cel mai titrat jucător de şah român al momentului, să reprezinte din nou România la marile competiţii de șah (în ultimii ani a concurat pentru Germania, unde și locuiește).

Echipa condusă de Vlad Ardeleanu a făcut deja primii paşi și pentru o mai mare transparenţă a deciziilor şi programelor FRŞah, dar şi pentru atragerea de fonduri (se dorește triplarea bugetului Federației) şi o creştere a vizibilităţii pentru sportul minţii.

„Triplarea bugetului sună foarte ambițios, dar cunoscând nivelul de la care plecăm, nu mai pare așa de greu de realizat. Avem două companii care sunt alături de noi prin prisma și acestor schimbări la conducerea federației. Avem sponsorul gold să îi zicem, care este Superbet, și un al doilea, silver să zicem, One United”, a mai declarat Ardeleanu.

Noua echipă de la FRS, din care fac parte, ca vicepreședinți, șahistul Alin Berescu și antreprenorul Andrei Diaconescu de la One United, își propune să aducă șahul la un nivel de popularitate apropiat unor sporturi mai mediatizate în țara noastră, precum tenisul sau baschetul. Un alt obiectiv este introducerea șahului în programa școlară.