Previziune imobiliară: Dezvoltatorii de clădiri de birouri din România devin interesați de certificări care pun factorul uman în centrul atenției

Andreea Neferu 26/07/2018 | 12:23 Ştiri
Previziune imobiliară: Dezvoltatorii de clădiri de birouri din România devin interesați de certificări care pun factorul uman în centrul atenției

Aproximativ jumătate dintre dezvoltatorii imobiliari de clădiri de birouri din România vor alege să își certifice proprietățile în următorii cinci ani sub standardul WELL Building, care asigură o interacțiune sănătoasă a angajaților cu spațiul în care lucrează, potrivit companiei de consultanță imobiliară Colliers International.

În România, certificările WELL sunt încă în fază incipientă, printre dezvoltatorii care au anunțat că vor folosi acest standard numărându-se suedezii de la Skanska, care construiesc primul proiect office certificat WELL din România, Campus 6.

Un astfel de standard completează sistemele de certificare verde de tipul LEED sau BREEAM, axate în mod special pe specificațiile tehnice ale unei clădiri. Spre deosebire de acestea, conformitatea cu standardul WELL necesită îndeplinirea de condiții centrate pe sănătatea și starea de bine a ocupanților clădirii, dar și o reevaluare periodică, o dată la trei ani, pentru a asigura menținerea în timp a proiectului la același nivel înalt de proiectare, întreținere și operațiuni.

„Treptat, piața s-a maturizat, fapt dovedit de interesul acordat de către dezvoltatori factorului uman prezent în clădirile lor”, a declarat Oana Stamatin, director green certifications and building surveying în cadrul Colliers International Romania.

Aproximativ 90% din timpul unei persoane este petrecut în interior, un mediu cu influență puternică asupra modului de viață al acesteia, iar spațiile certificate WELL sunt proiectate să îmbunătățească nutriția, activitatea fizică, dispoziția, modele de somn, productivitatea și performanța oamenilor care lucrează, trăiesc sau merg la cumpărături în ele, potrivit Colliers International. De asemenea, calitatea și accesibilitatea aerului, apei și a luminii naturale sau artificiale trebuie optimizate, iar spațiul trebuie să fie confortabil și să susțină sănătatea cognitivă și emoțională prin design și tehnologie.

„Există o nevoie tot mai mare a oamenilor de a avea parte de o experiență pozitivă și cât mai echilibrată în clădirile pe care le ocupă; practic, o clădire sustenabilă trebuie să ofere un stil de viață sustenabil. Obținerea certificării WELL aduce o valoare adăugată oricărui proiect imobiliar prin apropierea și înțelegerea componentei umane care este, în fond, utilizatorul său final. Astfel, beneficiile WELL se răsfrâng la nivel de angajat – productivitate și satisfacție la locul de muncă – și, de asemenea, la nivel de companie – atragerea și retenția talentului, clienților și investitorilor”, a adăugat Oana Stamatin.

A debutat în presa scrisă în urmă cu opt ani. În 2013, a absolvit cursurile programului de pregătire intensivă în jurnalism „Economic and Political Reporting from Southeast Europe”, organizat la Londra și la Berlin de agenția de presă Reuters, iar în 2015 a participat la cursurile școlii de vară Online and Multimedia Journalism, organizată de Deutsche Journalistenschule la Munchen. În 2013, a câștigat premiul „Florin Petria” pentru jurnalism economic, iar în 2015 a fost unul dintre laureații concursului Tânărul Jurnalist al Anului, secțiunea Economie. Anterior, Andreea a lucrat la Ziarul Financiar. În prezent, la NewMoney, Andreea acoperă din punct de vedere editorial domeniile construcții și imobiliare.