Ştiri

Prețurile de consum din Ucraina au crescut cu 26,6% în 2022, din cauza invaziei ruse

Preţurile de consum din Ucraina au crescut cu 26,6% în 2022, din cauza invaziei ruse, dar avansul acestora a fost sub aşteptările iniţiale, transmite agenția Reuters, citată de News.ro.

Guvernul anticipa că indicele preţurilor de consum ar ajunge de la 10% în 2021 la aproximativ 30% din cauza războiului, care a perturbat lanţurile de aprovizionare şi logistica, dar cifrele Serviciului de Stat de Statistică publicate marţi au arătat că inflaţia s-a stabilizat la 0,7% în decembrie.

Banca centrală a atribuit stabilizarea inflaţiei unei decizii guvernamentale de a nu majora tarifele serviciilor de utilităţi în timpul războiului, în pofida atacurilor ruseşti asupra instalaţiilor energetice care au dus la penurie de energie electrică, şi unei aprovizionări îmbunătăţite cu produse alimentare.

”Preţurile carburanţilor au avut un impact semnificativ asupra inflaţiei în prima jumătate a anului 2022, dar s-au stabilizat de atunci, în pofida revenirii accizelor la benzină şi motorină”, a spus casa de investiţii ICU într-o notă de cercetare.

Datele privind PIB-ul publicate săptămâna trecută au sugerat, de asemenea, că economia ucraineană s-a adaptat mai bine decât la realităţile războiului faţă de aşteptările iniţiale, datorită nivelurilor ridicate de ajutor extern şi flexibilităţii afacerilor ucrainene.

Datele preliminare ale Ministerului Economiei, de joia trecută, au arătat o scădere cu 30,4% a produsului intern brut în 2022, cel mai puternic declin economic de când Ucraina şi-a câştigat independenţa, dar sub aşteptări.

În pofida acestor semne de rezistenţă, penuria de energie electrică este probabil să fie o provocare pentru întreprinderi, menţinând presiunile inflaţioniste ridicate.

Institutul de Cercetări Economice din Ucraina a declarat că încrederea mediului de afaceri s-a deteriorat la sfârşitul anului 2022, 78% dintre companii afirmând că întreruperea furnizării de energie electrică, apă şi căldură reprezintă o problemă cheie pentru ele.

Andrei Dumitru

Recent Posts

STUDIU. Comerţul online din România va crește în 2024 cu aproximativ 10%

Sectorul de e-commerce din România este evaluat la aproximativ 7 miliarde de euro pentru finalul…

o zi ago

Ministerul Economiei crește plafonul finanțării nerambursabile în cadrul programului Start Up Nation

Ministrul Economiei, Ştefan Radu Oprea, a anunţat că programul Start Up Nation, va beneficia din…

o zi ago

Consiliul Concurenței dă verdictul privind evoluţia sectorului bancar

Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a declarat vineri că rezultatele investigaţiei sectoriale privind sectorul bancar…

o zi ago

Lazea (BNR): Cei care solicită noi facilităţi fiscale, salarii, ştiind bine că anul viitor va urma o corecţie, la ce se aşteaptă?

Adâncirea dezechilibrelor fiscale prin solicitarea de facilităţi ar putea avea la bază o speranţă deşartă…

o zi ago

Meta Platforms, sub lupa anchetatorilor UE pentru conţinutul online

Compania Meta Platforms este vizată de o investigaţie majoră din partea Uniunii Europene legată de…

o zi ago

Undă verde pentru referendumul de aderare a Republicii Moldova la UE

Parlamentul de la Chişinău a adoptat joi o hotărâre privind desfăşurarea referendumului privind aderarea Republicii…

2 zile ago

Acest website folosește cookies