Preţ record la aur, pe fondul epidemiei de coronavirus

Elena Marinescu 21/02/2020 | 08:37 Ştiri
Preţ record la aur, pe fondul epidemiei de coronavirus

Aurul a atins joi 1.621,6 dolari pe uncie, cel mai ridicat nivel al prețului din 15 februarie 2013, investitorii căutând să se refugieze în securitatea pe care o oferă metalul galben, pe fondul temerilor legate de evoluția epidemiei de coronavirus, notează CNBC, potrivit Mediafax.

Un număr important de companii au emis avertismente legate de impactul epidemiei asupra afacerilor lor, inclusiv Apple. „Până acum aurul și-a demonstrat calitățile de activ de refugiu”, spune Wayne Gordon, analist la UBS.

Bespoke Investment Group spune, într-o analiză, că 1.600 de dolari este un prag psihologic cheie, care ar putea conduce la majorări ulterioare, remarcând și faptul că evoluția coincide cu creșterea dolarului, ceea ce înseamnă că „goana după aur” nu este urmarea evoluției monedei americane.

Prețul aurului a crescut și în România, de la 213 lei/gram la începutul anului la 229 lei gramul miercuri, trecând prin opt maxime istorice.

O pagina de web a fost special creată special pentru epidemia de CORONAVIRUS de către specialiștii americani de la John Hopkins  (Coronavirus 2019-nCoV Global Cases by Johns Hopkins CSSE) unde pot fi urmarite în timp real datele colectate de OMS (Organizația Mondială a Sănătății), CDC (Centrele americane pentru Prevenirea Bolilor și Control), ECDC (Centrul European pentru Pevenirea Bolilor și Control), NHC (Comisia Națională Chineză de Sănătate) și DXY (comunitatea online a medicilor și farmaciștilor chinezi).

Potrivit acestor date, la această oră, în lume, sunt înregistrate 2.130 de decese şi 75.788 de cazuri de îmbolnăvire cu coronavirusul din China.