Presiune pe patronii români. Angajaţii cu studii superioare vor beneficia de creşteri salariale

Elena Marinescu 17/02/2020 | 21:22 Ştiri
Presiune pe patronii români. Angajaţii cu studii superioare vor beneficia de creşteri salariale

O propunere de lege care prevede creșterea salariului minim pentru angajații cu facultate a ajuns spre finalul procedurii de adoptare, iar la nivelul Uniunii Europene se discută stabilirea unui salariu minim european, care are ar ridica nivelul în România și în alte țări sărace din UE.

Patronii români de firme mici și mijlocii reuniți în Consiliul IMM s-au plâns luni de intențiile de creștere a salariului minim, care le-ar crește cheltuielile. Propunerea de lege pentru instituirea unor coeficienți de ierarhizare a salariului minim pe economie, inițiată anul trecut de fostul ministru al Muncii, Marius Budăi, și alți 36 de parlamentari de la PSD, UDMR, ALDE și Minorități, a ajuns la plenul Camerei Deputaților, for decizional., scrie StartupCafe.

Se propune „echilibrarea” sistemului de salarizare între sectorul bugetar și mediul economic privat, prin aplicarea unor coeficienți minimali de ierarhizare salarială la salariul minim brut pe țară garantat în plată, diferențiat pe criteriul nivelului de studii, pentru sectoare de activitate pentru care nu au fost încheiate contracte colective de muncă aplicabile la nivelul întregului sector de activitate și pentru care nu există legi speciale privind salarizarea sau contract colectiv de muncă la nivel de unitate în vigoare.

Propunerea a primit raport favorabil în unanimitate de la Comisia de muncă a Camerei Deputaților, care a mai atenuat din majorările prevăzute de inițiatori și adoptate de Senat ca primă cameră sesizată.

Astfel, în forma trimisă la plen, angajații cu facultate (de lungă durată) ar urma să aibă un coeficient de ierarhizare de 1,7. Asta înseamnă că vor pleca de la un salariu minim brut de 3.791 de lei, în condițiile în care salariul minim brut pe țară este de 2.230 lei, de la începutul anul 2020. La un salariu minim brut de 3.791 de lei, salariul minim net primit de angajatul cu facultate (licență) ar fi de 2.288 de lei, iar costul salarial total suportat de firmă (salariul întreg) ar fi de 3.876 de lei pe lună.

În prezent, există deja un salariu minim brut diferențiat pentru angajații cu facultate, care au cel puțin un an vechime în muncă în domeniul studiilor superioare: 2.350 lei brut pe lună. La acest nivel salarial,  remunerația netă (în mână) primită de angajat este de 1.413 lei, iar costul total plătit de firmă, de 2.403 lei.

Dacă ar crește conform coeficienților din propunerea de lege de la Parlament, ar însemna o creștere a costului salarial pentru angajator de 1.473 de lei la fiecare salariu minim acordat angajaților cu licență, adică o creștere a costurilor salariale cu 61,3%, la fiecare astfel de salariu minim, pentru angajatori.

Mai mulţi bani pentru angajaţii cu masterat/doctorat

Conform propunerii de lege, salariul minim ar crește și mai mult la angajații cu masterat (coeficient de ierarhizare 1,8) și pentru cei cu doctorat (coeficient 2). De asemenea, muncitorii calificați, cei cu școală profesională sau cu liceu ar urma să aibă un coeficient de 1,2. Asta ar însemna că vor pleca de la un salairu minim brut de 2.676 de lei, ceea ce ar presupune un salariu „în mână” de 1.615 lei și un cost salarial total suportat de angajator de 2.736 de lei. Aceasta ar însemna o creștere a costului salarial al angajatorului cu câte 456 de lei la fiecare astfel de salariu minim acordat, adică o majorare cu 20% a cheltuielilor.

Pentru alte categorii de lucrători pentru sectoare de activitate pentru care nu au fost încheiate contracte colective de muncă aplicabile la nivelul întregului sector de activitate și pentru care nu există legi speciale privind salarizarea sau contract colectiv de muncă la nivel de unitate se prevăd coeficienți și mai mari:

  • cei cu studii liceale și calificare și cei cu școală postliceală – 1,25
  • cei cu școală de maiștri – 1,3
  • cei cu studii superioare de scurtă durată – 1,5.

Pentru muncitorii necalificați se prevede coeficient 1, adică salariul minim pe economie.

Thumbnail
Coeficienti de ierarhizare – propunere lege

În propunerea de lege în forma depusă de inițiatori erau prevăzute creșteri la salariul minim și mai mari. Astfel, la angajații cu licență era propus un coeficient de ierarhizare de 2,2, cee ace însemna un salariu minim net (în mână) de aproape 3000 de lei și un cost salarial total suportat de angajator de peste 5.000 de lei, la nivelul din 2020 al salariului minim pe economie.

Patronii reuniți în Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR) au cerut oficial Camerei Deputaţilor „să respingă proiectul de lege, considerând că acesta încalcă dispoziţiile art. 1 alin. 4 şi alin. 5 şi art. 41 alin. 2 din Constituţie, de asemenea nefiind efectuat niciun studiu privind impactul asupra IMM-urilor”. Potrivit Startupcafe, ei consideră că propunerea de lege este neconstituțională pentru că astfel Parlamentul ar intra peste prerogativa Guvernului de a stabili salariul minim (care se face prin hotărâre de guvern).