Preşedintele Xi Jinping face un pas în spate sub presiunea protestatarilor chinezi: Varianta Omicron a coronavirusului permite ”mai multă flexibilitate”

Elena Marinescu 02/12/2022 | 19:03 Ştiri
Preşedintele Xi Jinping face un pas în spate sub presiunea protestatarilor chinezi: Varianta Omicron a coronavirusului permite ”mai multă flexibilitate”

Varianta Omicron a coronavirusului SARS-CoV-2 este mai puţin letală, prin urmare ea permite ”mai multă flexibilitate” în privinţa restricţiilor, a spus preşedintele chinez Xi Jinping într-o întrevedere avută joi la Beijing cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel, la aproape o săptămână după izbucnirea în China a protestelor împotriva politicii ”zero COVID”.

Aceste proteste se explică prin ”saturaţia” pe care chinezii o manifestă după trei ani de pandemie şi de restricţii severe, i-a mai spus liderul chinez preşedintelui Consiliului European, aceste afirmaţii ale lui Xi Jinping fiind reproduse de un oficial european care s-a exprimat cu condiţia anonimatului.

Charles Michel a efectuat miercuri şi joi o vizită la Beijing, unde a pledat pentru folosirea vaccinurilor anti-COVID-19 în detrimentul măsurilor antiepidemice severe practicate în China în baza politicii ”zero COVID”.

”Răspunsul primit din partea preşedintelui (Xi Jinping) a fost mai degrabă de a explica de ce sunt proteste, de a se plânge că după trei ani de COVID-19 există o problemă pentru că oamenii sunt sătui. Este vorba în principal despre studenţi” care participă la proteste, a mai afirmat responsabilul european citat de AFP, potrivit Agerpres.

Încercând să tempereze aceste proteste, autorităţile locale chineze din diferite regiuni şi oraşe au început în ultimele zile să relaxeze restricţiile. Conform aceluiaşi oficial european, în discuţia cu Charles Michel preşedintele chinez a remarcat faptul că în prezent varianta dominantă a coronavirusului SARS-CoV-2 în China este Omicron, o variantă ”mai puţin letală, ceea ce face posibilă mai multă flexibilitate în restricţii”.

Protestele au început vinerea trecută după distribuirea intensă pe reţelele de socializare a unei înregistrări video care atribuie măsurilor de lockdown decesul a 10 persoane în urma unui incendiu într-un apartament din oraşul Urumqi. Ideea susţinută în înregistrare este că, din cauza restricţiilor de deplasare, o stradă îngustă era blocată de maşinile parcate şi astfel a fost îngreunată intervenţia pompierilor pentru a stinge incendiul survenit la etajul superior al unui bloc înalt.

Manifestaţiile, la care participă studenţi şi în general tineri, s-au extins rapid în marile metropole, inclusiv Shanghai şi capitala Beijing, autorităţile comuniste chineze confruntându-se astfel cu cea mai amplă mişcare de contestare după anul 1989.