Ştiri

Președintele a sesizat CCR și Comisia de la Veneția cu privire la cele trei legi ale justiției

Președintele Klaus Iohannis a sesizat Curtea Constituțională, precum și Comisia de la Veneția, în legătură cu pachetul de trei legi ale justiției adoptate de Parlament, după cum a anunțat miercuri

Potrivit șefului statului, cele trei legi încalcă, în continuare, Constituția și sunt neconforme cu standardele europene, deși Parlamentul le-a modificat în două rânduri după ce CCR le-a declarat neconstituționale. Astfel, Iohannis a sesizat Curtea Constituțională în legătură prima lege din acest pachet legislativ.

„În considerarea argumentelor expuse, vă solicit să admiteți sesizarea de neconstituționalitate și să constatați că Legea pentru modificarea și completarea Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară este neconstituțională”, se arată în solicitare, potrivit Administrației Prezidențiale.

De asemenea, președintele a cerut și opinia Comisiei de la Veneția asupra proiectelor de modificare a legii privind Statutul judecătorilor şi procurorilor, a legii privind organizarea și funcționarea CSM şi a legii referitoare la organizarea judiciară din România, potrivit digi24.ro.

Comisia de la Veneția a mai primit o sesizare în acest sens și din partea Comisiei de Monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, trimisă pe 26 aprilie, la cererea PNL.

Klaus Iohannis a precizat, miercuri, că cele trei legi nu sunt deplin adecvate nici cadrului constituţional intern, şi nici standardelor europene în materie şi a amintit că unele dispoziţii ale Legii de modificare a Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor au fost declarate neconstituţionale în două rânduri.

În privinţa Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, care a venit la promulgare, şeful statului a constatat că, în forma la care a ajuns, după ce a fost o dată reexaminată de Parlament, încă mai ridică probleme: „Noile reguli privind admiterea în magistratură pot avea consecinţe importante asupra funcţionării instanţelor cu riscul de a bloca actul de justiţie. Apoi, sunt create noi structuri, menite nu să eficientizeze justiţia, ci să timoreze magistraţii. În paralel, sunt eliminate garanţii ale independenţei organizatorice a justiţiei, prin creşterea rolului Ministrului Justiţiei în detrimentul CSM”.

Klaus Iohannis a menţionat că nici Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii „nu are o redactare mai fericită, căci ea instituie o segregare a garantului independenţei justiţiei prin transferul masiv de atribuţii de la plenul CSM la secţii, probabil după dictonul divide et impera”.


Foto: Mediafax

Sebastian Popescu

Recent Posts

Noi obligaţii pentru transportatorii rutieri. Ce prevede Ghidul privind Sistemul national e-Transport

Ministerul Finanţelor şi ANAF au elaborat Ghidul privind Sistemul national e-Transport, prin care se urmăreşte…

2 zile ago

Se extind parcurile eoliene din România. Aviz al Ministerul Mediului pentru 81 de turbine

Ministerul Mediului a emis acorduri de mediu pentru patru parcuri eoliene, cu un total de…

2 zile ago

ANRE explică de ce este obligatorie montarea contoarelor de măsurare a energiei electrice la prosumatori

Necesitatea ca prosumatorii să îşi instaleze un contor care să măsoare electricitatea consumată din producţia…

2 zile ago

Adrian Câciu: Valoarea investiţiilor publice a crescut cu 70% în primul trimestru din 2024

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a anunţat că în primul trimestru al acestui…

2 zile ago

Deficitul bugetar a crescut la 2,06% din PIB în primele trei luni ale anului

Execuţia bugetului general consolidat în primele trei luni ale anului 2024 s-a încheiat cu un…

2 zile ago

Câți bani cheltuie românii pentru masa de Paște – Sondaj

Aproape jumătate (49%) dintre participaţii la un studiu derulat de EY intenţionează că cheltuiască pentru…

2 zile ago

Acest website folosește cookies