Iașiul, unul dintre cele mai rentabile orașe din UE pentru giganții software

Gabriel Bucur 06/01/2017 | 14:45 Ştiri
Iașiul, unul dintre cele mai rentabile orașe din UE pentru giganții software

Iașiul și-a dublat, în ultimii ani, forța de muncă din domeniul tehnologiei și a devenit un important centru de dezvoltare de software. Dovadă că giganți precum Oracle și Amazon nu doar că s-au instalat în „capitala” Moldovei, dar plănuiesc să-și extindă spaţiile de birouri, informează site-ul ZDNet.

Perioada înfloritoare a Iașiului a început odată ce multinaționalele cu afaceri în tehnologie și outsourcing (externalizare) au încercat forța de muncă bine pregătită, dar ieftină din zonă. Caracterizat de ZDNet drept „un oraș obscur”, situat lângă frontiera de est a Uniunii Europene, Iașiul a ademenit companii mari prin costurile mici pe care le au Oracle sau Amazon cu specialiștii români în IT.

Un junior din Iași care știe limba engleză primește un salariu de 500 de euro pe lună pentru dezvoltare de software, cu 20% mai puțin decât primesc începătorii care lucrează în București. Limba franceză este și ea căutată de angajatorii străini. Pe de altă parte, un programator senior este plătit cu circa 3.000 de euro pe lună.

Per total, Iașiul și-a dublat numărul de specialiști în IT, în ultimii ani, până aproape de 13.000, la concurență cu alți poli tehnologici din România, precum București, Cluj Napoca și Timișoara. De ajutor sunt și facultățile cu profil tehnic din Iași și din marile orașe apropiate, care injectează în piață, an de an, noi generații de specialiști.

Dezvoltarea continuă. Oracle, care are un sediu de birouri la Iași, vrea să angajeze câteva zeci de persoane în acest an. Ceva mai ambițios este Amazon, care plănuiește să-și mărească echipa cu 400 de angajați, în următorii trei ani, până la un total de o mie. Amazon are un centru de cercetare și dezvoltare în Iași, primul din Europa de Est.

„Talentul ieftin” din Iași este speculat și de companiile de outsourcing, ca Ness, Centric IT și Fortech. Prețurile sunt cu 60% mai mici decât cele din Londra, de exemplu, iar chiriile sunt cu 88% mai scăzute decât în capitala Marii Britanii.

 


FOTO: Mediafax

În șapte ani de jurnalism, a pendulat între domeniul sportiv și cel economic. A lucrat, printre altele, la Radio România Actualități și Adevărul Financiar. Acum, este coordonatorul online al proiectului NewMoney.