Presa din Ucraina: România, printre principalele țări prin care ajung transporturile militare din SUA

Elena Marinescu 22/06/2022 | 18:26 Ştiri
Presa din Ucraina: România, printre principalele țări prin care ajung transporturile militare din SUA

Sprijinul oferit Ucrainei de România, de autorități dar și de cetățenii români, merită o recunoaștere mai mare, scrie, miercuri, Kyiv Post, care face un rezumat al principalelor forme de sprijin acordate de țara noastră Ucrainei invadate de ruși.

România i-a sprijinit și ajutat pe ucraineni în toate felurile posibile, încă din primele zile ale războiului, țara noastră fiind una dintre principalele țări de tranzit pentru livrarea de armament și echipament militar venit sub formă de ajutor din Statele Unite. România este a treia cea mai mare țară de tranzit pentru livrarea de armament și echipament militar către Ucraina.

Încă din primele zile ale războiului, președintele Klaus Iohannis a asigurat guvernul de la Kiev de sprijinul deplin al României pentru integrarea Ucrainei în Uniunea Europeană, iar recent, în timpul deplasării sale în capitala ucraineană, l-a asigurat pe Volodimir Zelenski că România își dorește ca Ucraina să obțină cât mai repede statutul de candidat pentru aderare.

Mai mult, pentru a furniza Ucrainei armei letale din rezervele armatei române, ministerul apărării de la București și-a amendat reglementările pentru a permite livrarea de arme și către țări non-NATO, transmite sursa citată de Digi 24.

România are un număr mare de avioane MiG-21 și MiG Lancer, dar și avioane MiG-29, pe care nu le folosește dar pe care ar putea să le ofere Ucrainei. Guvernul român a promovat, de asemenea, în mod activ eforturile de a livra sisteme americane M142 HIMARS către Ucrainia.

Pe lângă muniție, veste antiglonț și căști militare, România livrează Ucrainei inclusiv combustibili, echipament medical și dezinfectanți. Camioane întregi de ajutoare umanitare ajung în Ucraina în mod regulat din România.

De asemenea, voluntari români au organizat puncte de ajutor la granițe pentru refugiați ucraineni, care primesc tot ce au nevoie – de la mâncare și haine la transport și cazare – iar România a primit până acum peste 800.000 de refugiați ucraineni, aceștia având dreptul să intre în țară prin orice punct de trecere.