Premiul Nobel pentru Pace 2022, împărțit de un activist din Belarus și două ONG-uri din Rusia și Ucraina

Andrei Dumitru 07/10/2022 | 12:24 Ştiri
Premiul Nobel pentru Pace 2022, împărțit de un activist din Belarus și două ONG-uri din Rusia și Ucraina

Premiul Nobel pentru Pace pe 2022 a fost obținut de activistul Ales Bialiatski din Belarus şi de organizaţiile non-guvernamentale Memorial din Rusia şi Centrul pentru Libertăţi Civile din Ucraina.

“Laureaţii premiului pentru pace reprezintă societatea civilă în ţările lor. Au promovat mulţi ani dreptul de a critica puterea şi de a proteja drepturile fundamentale ale cetăţenilor. Au făcut eforturi extraordinare pentru a documenta crimele de război, abuzurile cu privire la drepturile omului şi abuzul de putere. Împreună demonstrează semnificaţia societăţii civile pentru pace şi democraţie”, a precizat Comitetul Nobel.

Premiul din acest an a fost anunţat pe fondul războiului Rusiei împotriva Ucrainei, care a intrat acum în cea de-a opta lună, dar şi pe fondul celui de-al treilea an al pandemiei de COVID-19.

În total au fost 343 de nominalizaţi, iar presa internaţională îi considera favoriţi pe activista suedeză Greta Thunberg, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, opozantul rus Alexeki Navalnîi, Papa Francisc, opozanta belarusă Svetlana Ţihanuskaia sau Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Anul trecut, premiul a fost împărţit de jurnalista filipino-americană Maria Ressa şi jurnalistul rus Dmitri Andreyevich Muratov „pentru eforturile lor de a proteja libertatea de exprimare”.

Valoarea premiului Nobel este de 10 milioane de coroane suedeze (aproximativ 1,1 milioane de euro).