Premiul Nobel pentru Economie, decernat americanilor Ben Bernanke, Douglas Diamond și Philip Dybvig

Andrei Dumitru 10/10/2022 | 14:30 Ştiri
Premiul Nobel pentru Economie, decernat americanilor Ben Bernanke, Douglas Diamond și Philip Dybvig

Premiul Alfred Nobel pentru Științe Economice al Băncii Suediei, denumit uneori „Nobelul” economiei, a fost acordat luni americanilor Ben S. Bernanke, Douglas W. Diamond și Philip H. Dybvig pentru activitatea lor în domeniul bancar și al crizelor financiare.

„Într-o lucrare din 1983, Ben Bernanke a arătat, folosind analize statistice și surse istorice, că panicile bancare duc la falimente bancare și că acest mecanism a transformat o recesiune destul de obișnuită din anii ’30 în cea mai spectaculoasă și severă depresiune pe care am văzut-o în istoria modernă”, a declarat John Hassler, membru al comitetului de acordare a premiului Nobel pentru economie.

Acest premiu este ultimul din runda din 2022 a premiilor Nobel.

Câștigătorii pentru medicină au fost Svante Pääbo din Suedia, pentru fizică Alain Aspect din Franța, John F. Clauser din Statele Unite și Anton Zeilinger din Austria, iar pentru chimie Carolyn R. Bertozzi din Statele Unite. Bertozzi, compatriotul ei K. Barry Sharpless și danezul Morten Meldal.

Premiul Nobel pentru Literatură a fost acordat franțuzoaicei Annie Ernaux, iar Premiul Nobel pentru Pace activistului belarus pentru drepturile omului Ales Bialiatski, precum și ONG-ului rus pentru drepturile omului Memorial și ONG-ului ucrainean Centrul pentru libertăți civile.