Ştiri

Premierul Orban anunţă dacă va fi sau nu starea de urgență în România

Premierul Ludovic Orban a explicat că în România nu se pune porblema revenirii la starea de urgență în România. Primul-ministru a reamintit că Executivul a dispus o serie de noi măsuri, fie implementate la nivel local, fie la nivel național, indiferent de rata de infectare, pentru a combate pandmeia.

„Am utilizat starea de alertă și am utilizat toate măsurile prevăzute de starea de alertă. Starea de urgență îți oferă puține măsuri în plus, față de starea de urgență, conform Legii 55 care a reglementat starea de alertă, avem la dispoziție instrumente importante pentru a putea apără sănătatea publică, pentru a putea dispune reducerea interacțiunilor sociale.

Am luat măsuri care acționează, o parte dintre ele la nivel local, altele funcționează la nivel național, indiferent de rata de infectare”, a declarat Ludovic Orban, la Romania TV.

Întrebat de ce nu se carantinează Cluj sau Timișoara, două municipii cu o rată de infectare mare, premierul a explicat că această decizie aparţine DSP. „În Cluj și în Timișoara numărul de cazuri este pe un platou. Decizia de carantinare nu se ia doar pe baza ratei de infectare. Decizia de carantinare aparține DSP și este realizată în baza evaluării după anumite criterii stabilite de INSP”, a reaminti premierul.

Definiţiile de caz pentru Sindromul respirator acut cu noul coronavirus (COVID-19) au fost actualizate, miercuri, de Institutul Naţional de Sănătate Publică, alături de recomandările de prioritizare a testării pentru COVID.

Astfel, între simptomele pentru ca o persoană să fie considerată caz suspect au fost introduse pierderea mirosului sau a gustului. Între cele 14 categorii de persoane la care se recomandă prioritizarea testării se află şi pacienţii care au un rezultat pozitiv la testul rapid, pentru antigenul SARS-CoV-2.

Record de cazuri în România

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat miercuri că, în urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 10.269 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 (COVID-19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 13.179. Dintre acestea, 1.174 sunt internate la ATI.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 3.771.316 teste. Dintre acestea, 37.906 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 23.269 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 14.637 la cerere.

Elena Marinescu

Recent Posts

Noi obligaţii pentru transportatorii rutieri. Ce prevede Ghidul privind Sistemul national e-Transport

Ministerul Finanţelor şi ANAF au elaborat Ghidul privind Sistemul national e-Transport, prin care se urmăreşte…

2 zile ago

Se extind parcurile eoliene din România. Aviz al Ministerul Mediului pentru 81 de turbine

Ministerul Mediului a emis acorduri de mediu pentru patru parcuri eoliene, cu un total de…

2 zile ago

ANRE explică de ce este obligatorie montarea contoarelor de măsurare a energiei electrice la prosumatori

Necesitatea ca prosumatorii să îşi instaleze un contor care să măsoare electricitatea consumată din producţia…

2 zile ago

Adrian Câciu: Valoarea investiţiilor publice a crescut cu 70% în primul trimestru din 2024

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a anunţat că în primul trimestru al acestui…

2 zile ago

Deficitul bugetar a crescut la 2,06% din PIB în primele trei luni ale anului

Execuţia bugetului general consolidat în primele trei luni ale anului 2024 s-a încheiat cu un…

2 zile ago

Câți bani cheltuie românii pentru masa de Paște – Sondaj

Aproape jumătate (49%) dintre participaţii la un studiu derulat de EY intenţionează că cheltuiască pentru…

2 zile ago

Acest website folosește cookies