Premierul Marii Britanii poate începe negocierile pentru Brexit din această lună

Gabriel Bucur 14/03/2017 | 13:04 Ştiri
Premierul Marii Britanii poate începe negocierile pentru Brexit din această lună

Theresa May, premierul Marii Britanii (UK), a primit, luni, permisiunea Parlamentului britanic pentru a invoca articolul 50 din Tratatul de la Lisabona, prin care se poate declanșa procedura de Brexit.

Decizia organului legislativ face ca premierul să poată începe oricând negocierile legate de ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. Potrivit unor oficiali apropiați Theresei May, șeful Executivului britanic se pregătește să înceapă demersurile în ultima săptămână a lunii martie, anunță Bloomberg.

Ambele Camere ale Parlamentului au aprobat succesiv legea prin care pot începe negocierile, timp de doi ani, dintre Regatul Unit și UE. Inițial, Camera inferioară, cea a Comunelor, a respins două amendamente din textul legii, apoi Camera superioară, cea a Lorzilor, a dat acceptul final. Amendamentele respinse privesc protecția cetățenilor europeni din UK și puterea Parlamentului britanic de a avea ultimul cuvânt în legătură cu acordul final negociat cu UE.

În luna ianuarie, Curtea Supremă a Marii Britanii a decis că guvernul condus de Theresa May trebuie să obțină aprobarea Parlamentului, pentru a porni procedurile de retragere a Regatului Unit din Uniunea Europeană.

Clauza de retragere voluntară din articolul 50 al Tratatului de la Lisabona spune că statele membre au în orice moment posibilitatea de a se retrage din Uniunea Europeană, „în conformitate cu propriile cerințe constituționale”.

 


FOTO: Wikipedia.org

În șapte ani de jurnalism, a pendulat între domeniul sportiv și cel economic. A lucrat, printre altele, la Radio România Actualități și Adevărul Financiar. Acum, este coordonatorul online al proiectului NewMoney.