Premierul Marii Britanii a convocat alegeri parlamentare anticipate

Elena Marinescu 22/05/2024 | 20:57 Ştiri
Premierul Marii Britanii a convocat alegeri parlamentare anticipate

Premierul Rishi Sunak a convocat alegeri anticipate pentru data de 4 iulie, după ce regele a aprobat dizolvarea parlamentului de la Londra.

„Mai devreme în cursul zilei am discutat cu Majestatea Sa, regele, pentru a-i solicita dizolvarea parlamentului. Regele a acceptat solicitarea mea, iar alegerile legislative se vor desfăşura pe 4 iulie”, a spus Sunak.

„Este momentul ca Marea Britanie să-şi aleagă viitorul”, a continuat premierul, adăugând, cu aluzie la războiul din Ucraina, că „aceste alegeri au loc într-un moment în care lumea este mai periculoasă faţă de cum a fost de la sfârşitul Războiului Rece”, potrivit BBC.

Sondajele plasează Partidul Laburist la aproximativ 45% în intenţiile de vot, în timp ce Partidul Conservator abia ajunge la 20-25%, urmat de partidul anti-imigraţie Reform UK, cotat cu circa 12%. Cum scrutinul este unul cu majoritate simplă într-un singur tur în 650 de circumscripţii, aceste procente s-ar traduce într-o majoritate confortabilă pentru laburiştii conduşi de Keir Starmer.

Partidul Conservator a reuşit să ducă la bun sfârşit Brexitul, dar electoratul britanic este acum nemulţumit în principal de inflaţia ridicată şi de numărul mare al migranţilor ilegali, astfel că înclină spre opoziţie, deşi Partidul Laburist este o formaţiune cu orientare progresistă ce nu manifestă ostilitate faţă de migranţi, în timp ce conservatorii premierului Sunak încearcă expulzarea acestora către Rwanda în urma unui acord încheiat cu acest stat african.

Premierul Sunak avea posibilitatea de a convoca alegerile şi mai târziu în cursul anului, chiar şi până în ianuarie 2025, dar temperarea inflaţiei şi revenirea creşterii economice par să-l fi determinat să nu mai amâne momentul, în pofida sondajelor nefavorabile, potrivit Agerpres.