Premierul Ciucă anunță că Guvernul va înființa Banca de Dezvoltare

Andrei Dumitru 05/10/2022 | 12:03 Ştiri
Premierul Ciucă anunță că Guvernul va înființa Banca de Dezvoltare

Premierul Nicolae Ciucă a anunţat miercuri, că prin hotărâre de Guvern, se va aproba înfiinţarea şi funcţionarea Băncii de Dezvoltare, o bancă cu capital de stat care va fi destinată sprijinirii mediului de afaceri.

”Prin hotărâre de Guvern, vom aproba astăzi înfiinţarea şi funcţionarea Băncii de Dezvoltare. Este o bancă cu capital de stat. Această bancă va fi destinată sprijinirii mediului de afaceri. Este o bancă ce va fi un partener al tuturor firmelor româneşti şi instituţiilor publice şi private. Este, de asemenea, un obiectiv asumat prin PNRR şi programul de guvernare”, a declarat premierul Nicolae Ciucă.

Ministrul de Finanţe, Adrian Câciu, a arătat că banca va avea un consiliu de supraveghere de şapte persoane şi un consiliul director de trei persoane. El a precizat că banca va fi înfiinţată pe criterii de performanţă, astfel că cei care vor face parte din Consiliu, în primii doi ani, vor primi o sumă fixă şi o primă de succes. Suma fixă nu va fi la nivelul sistemului bancar, ci o sumă modică, în funcţie de nivelul de performanţă.

Câciu a mai spus că aceştia vor fi monitorizaţi astfel încât banca să fie operaţională într-un an, maximum un an şi jumătate.

”Se face încă un pas important pentru diversificarea instrumentelor de finanţare ale economiei. Este un obiectiv pe care România şi l-a programat începând cu 2015, dar, din păcate, nu l-a realizat”, a spus ministrul Finanţelor, el arătând că important este să avem instrumente diversificate de finanţare, care să vină pe o piaţă de capital şi financiară în care trebuie se îndrepte mai mult spre economie”.