Premieră în construcții: Teraplast cumpără o fabrică în afara României

Andreea Neferu 07/06/2017 | 15:28 Ştiri
Premieră în construcții: Teraplast cumpără o fabrică în afara României

Grupul Teraplast, unul dintre cei mai mari producători de materiale de construcții din România, a cumpărat cu 4,3 milioane de euro un producător de panouri sandwich din Serbia. Tranzacția vine în contextul în care în prima parte a anului acesta, Teraplast a cumpărat 50% din producătorul de țiglă metalică Depaco din Băicoi pentru cel mult 5-6 milioane de euro.

Grupul Teraplast va investi anul acesta 11 milioane de euro in Serbia, sumă ce include valoarea achiziției fabricii producătorului sârb Interlemind, investiții de 2,7 milioane de euro în dezvoltare și capital de lucru de 4 milioane euro.

„Achiziția din Serbia face parte din strategia grupului Teraplast de a crește volumul vânzărilor și profitabilitatea. (…) Suntem convinși că grupul Teraplast poate să devină un exemplu pentru companiile românești care până în acest moment nu au avut curajul sau nu au fost încurajate să deschidă fabrici pe piețele externe. În schimb firmele din Polonia, Rusia sau Ungaria au deschis fabrici în România și sunt foarte active în zona construcțiilor”, a spus Dorel Goia, acționar majoritar și președintele consiliului de administrație în cadrul Teraplast.

Compania achiziționată are o capacitate de producție de 2,2 milioane de metri pătrați/an. Fabrica de panouri sandwich din Serbia va deservi în principal țări precum Serbia, Bulgaria, Macedonia, Bosnia, Croația și Muntenegru, dar și piețe secundare precum Ungaria, sudul României și nordul Greciei.

Grupul Teraplast și-a bugetat pentru anul 2017 o cifră de afaceri de 434,6 milioane de lei și un profit net de 38,1 milioane de lei.

Grupul TeraPlast este format din mai multe companii: TeraPlast (produse din PVC și poliolefine), TeraSteel (panouri sandwich, profile zincate), TeraGlass (ferestre și uși din PVC), Politub (din care TeraPlast deține 50% și care produce țevi polietilenă), TeraPlast Logistic (divizia de logistică), precum și două subsidiare în Ungaria și Serbia. În total, grupul deține șase fabrici localizate în Bistrița, la care se vor adăuga și fabrica Depaco din Băicoi, județul Prahova, precum și cea  din Serbia.

Compania TeraPlast (listată la bursă) este controlată de Dorel Goia, care deține 46,7% din acțiuni, în timp ce fondul KJK Fund SICAV-SIG din Luxemburg deține peste 10% din acțiuni, restul titlurilor find împărțite între alți investitori de pe piața de capital, potrivit datelor de la Bursa de Valori București.

 


FOTO: Teraplast

A debutat în presa scrisă în urmă cu opt ani. În 2013, a absolvit cursurile programului de pregătire intensivă în jurnalism „Economic and Political Reporting from Southeast Europe”, organizat la Londra și la Berlin de agenția de presă Reuters, iar în 2015 a participat la cursurile școlii de vară Online and Multimedia Journalism, organizată de Deutsche Journalistenschule la Munchen. În 2013, a câștigat premiul „Florin Petria” pentru jurnalism economic, iar în 2015 a fost unul dintre laureații concursului Tânărul Jurnalist al Anului, secțiunea Economie. Anterior, Andreea a lucrat la Ziarul Financiar. În prezent, la NewMoney, Andreea acoperă din punct de vedere editorial domeniile construcții și imobiliare.