Premieră în aviație: Elon Musk vrea să construiască o rachetă care să poată face ocolul pământului într-o oră

Ruxandra Popinciuc 29/09/2017 | 16:56 Ştiri
Premieră în aviație: Elon Musk vrea să construiască o rachetă care să poată face ocolul pământului într-o oră

Antreprenorul Elon Musk, fondatorul Tesla Motors și SpaceX, plănuiește să construiască o nouă rachetă care să poată călători în jurul globului în mai puțin de o oră. Numele de cod al proiectului este BFR, notează Bloomberg.

Dacă nava spațială BFR se transformă dintr-un simplu concept în realitate, o călatorie de la New York la Shanghai ar putea dura aproximativ 30 de minute. Intenția celor de la Space Exploration Technologies (SpaceX) este de a permite oamenilor să ajungă atât pe planete îndepărtate cât și oriunde pe glob, reiese din anunțul surpriză făcut de Musk.

”Dacă putem să mergem în locuri precum Marte, de ce nu putem și pe Pământ?”, a întrebat Musk retoric, vineri, în cadrul unui congres aerospațial din Australia. Acesta promite că pasagerii pot ajunge în orice destinație din lume în mai puțin de o oră, iar costul unui bilet la bordul navei BFR nu va fi diferit de cel al unui bilet de avion la clasa economică.

Antreprenorul în vârstă de 46 de ani este CEO-ul producătorului de mașini electrice Tesla și fondatorul companiei de explorare spațială SpaceX. Acesta din urmă operează în prezent zboruri cu racheta Falcon 9 pentru clienți precum NASA sau Armata Americană.

Planuri amânate

Musk a mai luat în calcul trimiterea unei nave spațiale pe Marte în anul 2018, însă demersurile pentru realizarea acestui proiect au fost retrase. Nava se numea “Red Dragon” și ar fi avut capacitatea de a îndeplini misiunea fără asistența unui pilot.

Cu o avere estimată la aproximativ 21 de miliarde de dolari, Musk a declarat recent că nu a renunțat la aceste planuri, dar și că și-ar folosi propriile resurse pentru a-și vedea viziunea îndeplinită.

Fondatorul SpaceX a promis într-o postare pe Twitter că proiectul său de a ajunge pe Marte a fost reactualizat, iar actualul obiectiv este ca primul BFR să aterizeze pe Marte în anul 2022. 

BFR este capabil să înlocuiască navele spațiale deja existente

O parte din finanțarea noilor rachete spațiale provine din contractele de parteneriat semnate cu operatorii prin satelit, potrivit portalului Bloomberg.

Dezvoltarea BFR ar însemna și transportarea pe orbită a sateliților, a echipajelor și a diverselor încărcături către Stația Spațială Internațională și ar ajuta la realizarea misiunilor de pe Lună și de pe Marte. Prin urmare, dacă dezvoltarea BFR va fi finalizată, aceasta ar avea capacitatea de a înlocui navele deja existente, precum Falcon 9, Falcon Heavy și Dragon, potrivit spuselor lui Musk.

SpaceX a finalizat până în prezent 13 lansări de rachete și are la activ mai multe misiuni spațiale. Costul unei lansări a navei Falcon 9 este de aproximativ 62 de milioane de dolari.

Primul zbor de test al lui Falcon Heavy, o rachetă puternică, capabilă să transporte turiști în jurul lunii, va avea loc ’’spre sfârșitul anului’’, a dezvăluit Elon Musk.

Planeta Marte nu mai reprezintă un tabu

Intenția oamenilor de știință de a explora planeta Marte a devenit realitate în august 2012, când racheta Curiosity Rover a celor de la NASA a aterizat pe planeta roșie. Acesta continuă să transmită fotografii uluitoare și de înaltă rezoluție ale peisajului plin de dune de pe planeta roșie.

Totuși, colonizarea umană a planetei Marte nu va fi ușoară. Pentru a ajunge acolo ar fi nevoie de câteva luni bune, iar riscurile expunerii fizice și psihice a omului sunt momentan necunoscute. Chiar dacă astronauții și echipajul pot supraviețui călătoriei de 250 de milioane de kilometri și a aterizării pe Marte, aceștia vor fi nevoiți să creeze o atmosferă locuibilă odată ajunși acolo. Mai mult, ei trebuie să găsească apă și să producă combustibilul necesar pentru a propulsa racheta înapoi spre Pământ.

SpaceX se află în postura de a face “imposibilul posibil”, a declarat Phil Larson, fost consilier specializat în politici spațiale al președintelui Barack Obama. Larson a lucrat pentru SpaceX și este acum profesor la Universitatea Colorado-Boulder.

 


FOTO: Wikipedia.org