Premier Energy achiziționează Enex Renewable și devine jucător important în sectorul energiei regenerabile din România. Investiții de 55 de milioane de euro în 2022

Andrei Dumitru 19/01/2023 | 14:00 Ştiri
Premier Energy achiziționează Enex Renewable și devine jucător important în sectorul energiei regenerabile din România. Investiții de 55 de milioane de euro în 2022

Premier Energy, unul dintre cei mai importanți furnizori și distribuitori de gaze din România, a început în forță noul an și a încheiat achiziția parcului eolian de la Nalbant (Tulcea), deținut până la momentul tranzacției de Enex SRL. Este a șaptea tranzacție a Premier Energy, după cele șase achiziții și fuziuni din 2022.

Achiziția integrală a parcului eolian de la Nalbant (Tulcea), în valoare de 13 milioane de euro, este un deal de tip spin off (a presupus doar achiziția parcului eolian, compania Enex SRL derulând și activități de trading și furnizare de energie) care completează portofoliul de megawați verzi” ai Premier Energy.

Proiectul se desfășoară în două etape – Faza 1 (Nalbant I), operațională deja, cu o putere instalată de 13,75 MW (cinci turbine eoliene General Electric, cu o putere nominală de 2,75 MW fiecare) și Faza 2 (Nalbant II) care este în prezent în stadiu de aprobare și care va dubla capacitatea instalată a parcului la momentul finalizării. Nalbant II este așteptat să devină operațional în 2024, cu o capacitate totală de 27,5 MW.

Remarcabil este randamentul peste medie al proiectului – beneficiază de o locație înălțată, cu vânt. Astfel, în 2021 Nalbant I a generat 33.104 MWh de energie electrică, făcându-l unul dintre cele mai eficiente parcuri eoliene din toată România, transmite Premier Energy. Prin comparație, parcul eolian Ecoenergia, achiziționat la începutul anului trecut de Premier Energy, a produs 2.204 MWh. Însă cumulat, în doi-trei ani, Ecoenergia împreună cu Nalbant I și II vor avea capacitate cumulata de 61 de MW, indică reprezentanții companiei.

Sunt șapte tranzacții prin care Premier își securizează tranziția către energia regenerabilă. Continuăm expansiunea pe segmentul principal de gaz natural în România, concomitent, am setat deja o nouă linie de business din producția de energie verde. Ne concentrăm de asemenea pe Europa Centrală şi de Sud-Est și avem deja ținte de achiziții în ţările vecine – Bulgaria, Grecia, Croaţia în sectorul de energie regenerabilă, a detaliat Iuliana Pănescu, Head of Treasury, Premier Energy.

În 2023 grupul va dezvolta un greenfield eolian la Războieni. Este vorba de un parc de 99 MW capacitate instalată operațională, cu 16 turbine. O investiție de peste 100 de milioane de euro. Capitalul este asigurat de către acționari din profitul reinvestit, iar diferența va fi acoperită prin credit bancar. „După finalizare, parcul se va afla în topul primelor cinci proiecte de producție de energie regenerabilă din România, a completat Pănescu.

În 2022, Premier Energy și-a consolidat componenta verde” a businessului și dezvoltarea pe verticală a grupului deținut de fondul ceh de investiții, Emma Capital. Începând cu decembrie 2021 și pe tot parcursul anului 2022, Premier Energy a făcut șase deal-uri de tip M&A, după cum urmează: la începutul lui 2022, a preluat companiile Ecoenergia și Alive Capital, cel din urmă fiind cel mai mare jucător independent din piața energiei regenerabile. Prin cele două achiziții, grupul a devenit activ și pe piața energiei electrice din România, în calitate de producător de energie electrică alternativă, agregator și furnizor de energie electrică. A urmat achiziția pachetului de control în Energia Mileniului III SA, prin care grupul ceh devine proprietarul proiectului eolian de la Războieni. În noiembrie, Premier a preluat în proporție de 60%, centrala în cogenerare pe gaze naturale de 22 MW din municipiul Făgăraș (Brașov).

Grupul și-a consolidat și orizontala de business prin fuziunea cu BERG Sistem Gaz (decembrie) și achiziția HarGaz (august), care i-a adus în portofoliu peste 6.500 de clienți noi și 35 de concesiuni.

Toate achizițiile și mutările de anul trecut susțin strategia de transformare a grupului într-o platformă energetică regională. În România, suntem activi pe furnizare, distribuție, producție de energie verde, extindem permanent rețeaua, organic sau prin achiziții. În Republica Moldova suntem principalul distribuitor și furnizor de energie electrică. Iar de anul acesta, ne extindem activitatea de furnizare de gaze și în Ungaria și Bulgaria”, a mai spus Pănescu.

În noiembrie anul trecut, Premier Energy și-a securizat un credit de 30 de milioane de euro de la

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), cel mai mare investitor instituţional în Romania, cu investiţii de peste 10,2 miliarde de euro în 502 de proiecte din toată ţara.

Premier Energy este furnizor de gaze pentru consumatori casnici şi non-casnici (din zona de retail, industrie, comerţ), operează şi deţine o reţea de distribuţie de gaz în București şi în zonele limitrofe capitalei: zona de Sud şi de Vest a ţării, cât şi în localităţi mai mici din partea de nord a României. Compania reprezintă al treilea cel mai mare jucător din piața de profil.

Grupul Premier Energy este deţinut de fondul ceh de investiţii, Emma Capital, controlat de antreprenorul ceh Jiří Šmejc, care exercită și funcție de CEO al PPF, cel mai mare fond de investiții din regiune cu active de peste 42 de miliarde de euro. Fondul Emma Capital are 65.000 de angajați la nivel Mondial și active brute totale de aproximativ 14,5 miliarde de euro

Premier Energy PLC este cel mai mare distribuitor și furnizor de energie electrică în Republica Moldova, cu o cotă de piață de circa 70%.