Premiat de OMS, inculpat în România! Medicul erou de la Spitalul Judeţean Neamţ, pus sub acuzare în urma incendiului din 2020

Elena Marinescu 02/11/2021 | 21:50 Ştiri
Premiat de OMS, inculpat în România! Medicul erou de la Spitalul Judeţean Neamţ, pus sub acuzare în urma incendiului din 2020

Procurorii de la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au decis punerea sub acuzare a unor persoane în cazul incendiului de la Piatra Neamţ soldat cu zece morţi, între ele fiind şi medicul declarat erou după ce a fost rănit încercând să scoată pacienţi din foc.

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a anunţat suspecţii în cazul celei mai mari tragedii care a avut loc la Secţia ATI a Spitalului Judeţean Neamţ, fiind puşi sub acuzare şase foşti manageri, doi medici şi două asistente. Între cei cercetaţi este şi medicul declarat erou, Cătălin Denciu, de gardă în seara incendiului în care şi-au pierdut viaţa zece persoane.

Doctorul a încercat să salveze pacienţii, dar a suferit arsuri grave, fiind tratat, luni de zile, într-un spital militar din Bruxelles. Se pare că el nu este vizat de o culpă medicală, ci pentru că ar fi dat declaraţii contradictorii, acuzaţiile fiind favorizarea făptuitorului, fals intelectual şi uz de fals, transmite adevarul.ro.

Este urmărit penal şeful Secţiei ATI, Liviu Ungureanu, pentru ucidere şi vătămare corporală din culpă. Parchetul instanţei supreme a mai precizat oficial şi cauza incendiului, o candelă aprinsă la patul unui pacient într-o atmosferă îmbogăţită cu oxigen şi care nu era aerisită, aşa cum ar fi trebuit în mod normal.

Premiat de OMS, inculpat în România

În acest an, medicul Cătălin Denciu, care a suferit arsuri grave încercând să-şi salveze pacienţii în timpul incendiului care a afectat secţia ATI a Spitalului Judeţean Piatra Neamţ, a fost premiat de OMS pentru activitate, sacrificiu şi pentru exemplul personal.

Cătălin Denciu a afirmat că primeşte premiul în numele personalului medical din România şi din toată lumea, aflat în linia întâi de luptă în numele tuturor pacienţilor COVID care au cunoscut suferinţele bolii şi în numele famililor personalului medical.

Consider că mi-am făcut datoria faţă de pacienţii şi de colegii mei. Haina de doctor vine cu responsabilităţi uriaşe. Este un premiu al celor rezistenţi, al celor care nu cedează şi al celor care merg mai departe. Sănătatea este o victorie împotriva suferinţei şi a bolii. Împreună vom învinge”, a afirmat medicul, mulţumindu-le colegilor belgieni, care l-au îngrijit mai multe luni de zile după incendiul din 2020.

12 persoane au murit în flăcările care au izbucnit în seara de 14 noiembrie, în Secţia ATI a Spitalului Judeţean Neamţ, unde erau pacienți internați cu COVID-19. În paralel, zece paturi de Terapie Intensivă și mai multe echipamente medicale au fost transferate miercuri de la spitalul mobil de la Leţcani, Iași, la Spitalul Judeţean Piatra Neamţ.