Ştiri

Prefectura Capitalei, despre Congresul PNL: Problema organizatorilor, cum se califică şi unde se încadrează nu a fost problema CMBSU

Purtătoarea de cuvânt a Prefecturii Capitalei Mariana Stancu-Ţipişcă a declarat, întrebată dacă mai poate avea loc sâmbătă Congresul PNL, în contextul noilor restricţii luate în Bucureşti, că acest eveniment nu a făcut obiectul şedinţei de vineri a Comitetului Municipal pentru Situaţii de Urgenţă, iar ceea ce fac organizatorii cu privire la congresul unui partid politic, în condiţii statutare şi legale, este treaba lor.

Ea a adăugat că participanţii au obligaţia să respecte măsurile de prevenire a infectării cu COVID. „La această şedinţă, obiectul ei nu a fost Congresul PNL. Ceea ce fac organizatorii cu privire la un Congres al unui partid politic, în condiţii statutare şi legale, este treaba lor”, a afirmat Mariana Stancu-Ţipişcă, întrebată dacă va putea fi organizat sâmbătă Congresul PNL la care au fost anunţaţi 5.000 de participanţi.

Chestionată despre hotărârea Guvernului în care nu este prevăzut cuvântul „congres”, ea a precizat că nu există o referire expresă la acest lucru, însă sunt enumerate mai multe tipuri de evenimente care au fost reglementate. „Pentru că într-adevăr textul hotărârii de Guvern 932/2021, ca de altfel şi fosta reglementare, hotărârea 856, nu face o referire expresă la această manifestare care poartă denumirea de Congres. Sunt enumerate mai multe manifestări, mai multe categorii de activităţi culturale sau artistice, dar cuvântul Congres nu este folosit.

Problema organizatorilor, cum se califică şi unde se încadrează nu a fost problema CMBSU. Iar dacă organizatorii sunt într-un impas de interpretare sau dacă simt că manifestaţia lor nu se regăseşte ca terminologie în reglementările legale în vigoare, se pot adresa autorităţilor îndrituite pentru un punct de vedere, dar repetăm – tema acestei şedinţei nu a fost organizarea în condiţii corespunzătoare a Congresului PNL. Evident, ca orice manifestaţie, ca orice întrunire, va trebui să respecte toate normele de protecţie sanitară pentru prevenirea infectării cu COVID-19”, a completat Ţipişcă.

Congresul PNL are loc sâmbătă la Romexpo, o sală cu o capacitate de 10.000 de persoane, unde sunt anunţaţi 5.000 de participanţi. Liberalii îşi vor alege noua conducere, iar pentru funcţia de preşedinte al partidului candidează Florin Cîţu şi Ludovic Orban. La eveniment va participa şi şeful statului Klaus Iohannis.

PSD a sesizat Poliţia Locală Sector 1, Poliţia Locală a Municipiului Bucureşti, Inspectoratul General al Jandarmeriei Române, Prefectura Capitalei, Direcţia Generală a Poliţiei Municpiului Bucureşti, Inspectoratul General al Poliţiei şi IGSU cu privire la pregătirile PNL ale Congresului de sâmbtă la care vor participa 5.000 de persoane, „în vederea săvârşirii unei infracţiuni deosebit de grave care pune în pericol sănătatea publică din Bucureşti şi din întreaga ţară”.

În sesizare, social-democraţii arată că acest tip de eveniment politic nu se încadrează în categoria „producţiilor artistice” ale unor instituţii de cultură care pot desfăşura activităţi în spaţii închise, până la limita de 50% din capacitatea sălii, aşa cum prevăd normele legale în vigoare. Evenimentul liberalilor nu este nici concert, nici circ, nici spectacol dramatic, nici teatru de păpuşi sau marionete, nici cabaret, mai transmite PSD în document.

Elena Marinescu

Recent Posts

Explozie la Rafinăria Petromidia. Planul Roşu de Intervenţie, dezactivat (VIDEO)

O explozie s-a produs vineri dimineaţă, la Rafinăria Petromidia. Nu s-au înregistrat victime, iar reprezentanţii…

35 de minute ago

Luna aprilie va fi mai caldă decât în mod normal, iar ploi mai importante sunt semnalate între 8 și 22 aprilie

Meteorologii au emis o prognoză pentru luna aprilie și estimează că ne așteaptă zile calde,…

o oră ago

Teraplast a achiziționat grupul austriac Wolfgang Freiler, în urma unei tranzacții de peste 16 milioane de euro

Grupul TeraPlast a încheiat achiziția Grupului Wolfgang Freiler, intrând în proprietatea pachetului de 100% din…

3 ore ago

Studiu Wines of Romania: Ce soiuri de vinuri au cea mai mare căutare în mediul online

O analiză recentă realizată de Wines of Romania, platformă dedicată în exclusivitate promovării vinului românesc,…

19 ore ago

Un drum de mare viteză va fi construit între Craiova și Târgu Jiu

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu a anunțat că un nou drum de mare viteză are finanțarea…

21 de ore ago

Sistemele fotovoltaice sunt principalul domeniu pe care românii îl preferă în cazul intrării în antreprenoriat în regim franciză

Românii manifestă tot mai mult interes pentru a deveni antreprenori, pentru a renunța la job…

21 de ore ago

Acest website folosește cookies