Povestea unui scriitor controversat care a ajuns celebru după ce și-a făcut seppuku

Oana Borviz 07/06/2018 | 14:24 Timp Liber
Povestea unui scriitor controversat care a ajuns celebru după ce și-a făcut seppuku

Diferit de primele lui cărți, acest roman alert și pro­vocator, scris de Yukio Mishima în ultimii ani de viață, te poartă prin povești labirintice în care absurdul e stăpânul suprem. La final rămâi contrariat și amuzat, dar și cu o poftă de viață nebună.

Acest articol a apărut în numărul 41 (28 mai – 10 iunie) al revistei NewMoney

În 1970, scriitorul japonez Yukio Mishima s-a sinucis prin seppuku (ritual practicat de samurai ce presupune spintecarea stomacului). Se întâmpla la sediul Forţelor de Autoapărare, din Tokyo, imediat după eșuarea loviturii de stat prin care el şi câţiva prieteni şi-au propus să reinstaureze împăratul în fruntea statului. Luând în considerare acest detaliu biografic, este imposibil să nu cauți în cărțile lui orice fărâmă, oricât de mică, care să-i explice gestul extrem. Asta faci și când citești romanele lui de început („Confesiunile unei Măști“), și când le ci­tești pe cele din ultimii lui ani („Viață de vânzare“). Cea din urmă a apărut de curând la Humanitas, în colecția „Raftul Denisei“, fiind prima traducere din lume a acestui roman îndrăzneț, cu tente de mistery, absurd și nihilism. Citindu-l, nu ai cum să nu te gân­dești că ar putea fi ultima mărturisire a acestui scriitor de geniu.

À la Kafka. Cei care au citit cărțile de început ale lui Mishima vor descoperi din start o diferență de stil între acestea și romanul de față, apărut ini­țial în foileton în revista Shukan Playboy, în 1968, și publicat ca atare în 2015. Mishima scrie aici mai simplu, mai alert, poate și pentru că descrie, la persoana a III-a, alegerile ciudate pe care le face perso­najul principal, renunțând astfel la stilul confesio­nal adoptat în majoritatea romanelor lui, care-i permitea să fie mult mai nuanțat și complex în exprimare.

Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.